Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvobligatorisk a-kassa öppnar dörr

Annons

Obligatorisk a-kassa eller inte, är det som tidigare i huvudsak skiljt partiernas ståndpunkter åt. Nu har man hittat en medelväg som alla ställer sig bakom.

Ett förslag till en "halvobligatorisk" a-kassa är det som har öppnat knutarna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Det man gör, är att man tar den befintliga försäkringen och så öppnar man upp den så att den omfattar många fler eftersom det är så många som står utanför hela försäkringssystemet. Därmed löser man obligatoriefrågan, säger Patrik Björck (S), ledamot i utredningen.

Den grundläggande försäkringen finns redan i dag, men ska enligt förslaget täcka in betydligt fler. Ovanpå detta läggs en tilläggsförsäkring, ungefär som a-kassan fungerar i dag.

Det är det som vi är överens om. Man kan kalla det ett genombrott, om man vill dramatisera det något, säger Gunnar Axén (M), ordförande i utredningen. Alla är överens om att fortsätta med det här förslaget som grund, säger Patrik Björck (S).

Det var TCO-förslaget, som presenterades i oktober, som fungerade som dörröppnare i utredningen.

Men att vi har adopterat hela förslaget är att dra det alldeles för långt, säger Axén.

Inte heller Patrik Björck köper alla delar i fackets förslag, men tycker att mycket är bra.

Några färdiga förslag på ersättningsnivåer har inte utredningen enats om. Inte heller vilka kriterier i form av inkomst- och arbetsvillkor som ska gälla för att få del av de olika försäkringsdelarna. Dagens villkor, som gör att många aldrig kvalificerar sig för ersättning, är anpassad efter gårdagens arbetsmarknad, resonerar Gunnar Axén.

Grunden i förslaget är att betydligt fler ska få ersättning från grundförsäkringen. Skissen till ny arbetslöshetsförsäkring lär därför kosta mer än vad den gör i dag, men totalt för samhällsekonomin kan det bli plus minus noll, hoppas Axén. I dag står alltför många arbetslösa, ofta yngre, studerande och personer med invandrarbakgrund, utan ersättning. De är i stället hänvisade till socialbidrag från kommunerna.

Mer läsning

Annons