Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvårsträff med Vibyggerå 2000

LÄSARTEXT
Onsdagen den 7 november hade Vibyggerå 2000 sitt halvårsmöte. Inbjudare var Hembygdsföreningen, PRO, Sportfiskarna och Vibyggerå SK. Mötet hölls i VSK-stugan och det var Britt-Mari Lundgren - nyvald ordförande i VSK - som hälsade välkommen.

Hon berättade om den fantastiska vintern för skidåkning. Inför kommande vinter var spåren redan röjda, och nu väntade man bara på snön.

Speciellt inbjuden var Per-Åke Hörnfeldt. Han började med att redogöra för bygget av cykelvägen Ullånger-Docksta. Den ska vara klar till oktober 2019. På planen framför bussgaraget skulle det bli korsande bussar. Det kommer att bli en rastplats vid dubbelkurvan. Han nämnde också en del siffror. Det fick byggas sju km ersättningsvägar. Sju hus måste rivas. 180 000 m3 jordschakt. 50 000 m3 krossad sten till vägen. Det är 25 heltidsarbetande, och många lokala har fått arbete. Man frågade om vart de gamla vägräckena tar vägen, och Per-Åke meddelade att det fanns möjlighet att få överta några.

Han redogjorde också för Gällstaprojektet, en gång- och turistväg från Preem upp till Gällstasjön. Den är klar nu förutom påkörning av grus. Byalaget har ansvar för vägen.

Olle Wedin tog upp frågan om en förlängning av cykelvägen fram till Naturum. Vägunderlaget finns ju redan. Det visade sig att problemet är bron över Näsån. Fästena för broräcket håller på att rosta sönder. Räckena är så sköra, att det utgör en fara för de skolbarn från Berg och Näs som går till skolan. Om de inte använder bron, måste de ut på E4. Mikael Högberg meddelade att bron låg utanför byggnadsplan, och därför kunde inte vägföreningen få bidrag till den. Mikael Högberg och Karl-Anders Nordström utsågs att arbeta vidare med frågan.

Fikat stod sportfiskarna för. Sportfiskarnas arbete för lekmöjligheterna för fisk får vi spara till ett annat tillfälle.

Arne Öberg redogjorde så för PRO:s verksamhet. Vid medlemsmötena hade man alltid en inbjuden, som berättade om sin verksamhet. En stor del av verksamheten består av resor. Sedan ingår boule, bowling, vinprovning och kurser av olika slag i verksamheten.

Karl-Anders Nordström redogjorde för linje 50, som får helgtrafiken indragen 2019. Han läste upp ett brev han skrivit till landshövdingen i frågan. Mötet beslutade att ställa sig bakom en skrivelse till Kollektivtrafikmyndigheten med samma innehåll.

Ulla Nätterlund redogjorde för sommarkaféet i Byagården. De hade haft 1 200 besökare, de flesta på väg till entré syd. Hon efterlyste också åkning på långfärdsskridskor.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel