Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvar Ålstig, till minne

Åmynnet, Bjästa, har avlidit i en ålder av 85 år.

Närmast sörjande är makan Nanna och barnen med familjer.

___

Pappa föddes i Konradsbo kronotorp, Gideåkroken, Västerbotten. Tidigt fick han börja arbeta hemma och senare i skogen. Han hade lätt att lära och blev tidigt intresserad av skogsavtal och vad det innebar för arbetarna. 1946 gifte han sig med Nanna och samma år byttes familjenamnet från Hansson till Ålstig. I äktenskapet föddes fem barn.

Nästan hela sitt verksamma liv ägnade han till skogen och skogsnäringen. Efter en kort tid i Garphyttan gick flytten till Gideåbruk och han anställdes som skogarbetare hos Mo och Domsjö AB. Han var aktiv i fackföreningen och hade också kommunala uppdrag. 1958 anställdes han vid MoDos skogsskola på Gideåbruk som instruktör för de unga pojkar som ville pröva på skogsarbetet. I slutet av 1950-talet revolutionerades skogsarbetet när motorsågen kom. Pappa lärde sig snart hur de fungerade och i hans uppgifter ingick då att instruera pojkarna i konsten att hantera den.

1963 började han arbeta på Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Han var anställd på Arbetsförmedlingen i Husum och flyttade sedan till Nyland i Ådalen för att 1976 flytta till Åmynnet, Bjästa och en tjänst vid Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik där han arbetade fram till sin pensionering. Efter pensioneringen ägnades stor del av tiden till att vara i skogen. Han hjälpte till med trädfällning, plantering, sågning och vedklyvning. På sensomrarna blev det bärplockning, då oftast sjungande sånger som hörde hemma i skog och mark.

Pappa var en stor personlighet som med sitt positiva sätt fick många vänner. Otaliga är fiske- och bärplockarresorna där pappa visade sina bästa ställen. Många är de glada skratt som delats kring våra föräldrars köksbord. Barn och barnbarn har alltid trivts bra i hans sällskap.

Saknaden efter pappa är stor. Vi är oerhört tacksamma för hans omsorg och uppmärksamhet om oss barn och minnet av honom kommer alltid att leva kvar hos oss.

BARNEN

med FAMILJER