Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halva turkiska regeringen byts ut

Annons

Tio ministrar i Turkiet ska ersättas, meddelar premiärminister Recep Tayyip Erdogan i kväll.

Tre av ministrarna avsade sig sina poster tidigare i dag till följd av korruptionshärvan kring den statliga banken Halkbank.

Samtliga tre ministrar, Zafer Çaglayan, inrikesminister Muammer Güler och miljöminister Erdogan Bayraktar, har söner som är föremål för korruptionsutredningen.

Jag avgår som minister och parlamentsledamot. Jag anser att premiärministern också borde avgå, sade Bayraktar på juldagen till NTV.

Mer hann han inte säga innan sändningen bröts enligt nyhetsbyrån AFP.

Senare på juldagskvällen meddelar Erdogan att han ersatt tio ministrar, alltså nära halva regeringen. De ersätta ministrarna inkluderar EU-minister Egemen Bahis som ska ha nämnts i samband med korruptionsutredningen men som inte själv valt att avgå. Även bland annat inrikes-, justitie- och ekonomiministrarna byts ut.

Dagstidningen Radikal publicerade för drygt en vecka sedan bilder som uppgavs vara tagna under en razzia i inrikesministerns son Baris Gülers hem. Bilderna visar mängder av US-dollar och euro i sex säkerhetsboxar.

I centrum för korruptionsutredningen tycks en av Turkiets största banker, statliga Halkbank, vara. Vid en husrannsakan i bankchefen Süleyman Aslans bostad beslagtog polisen 4,5 miljoner dollar gömda i skokartonger. Aslan, som är född 1970, inledde sin karriär i bankvärlden 1992.

Det regerande pragmatisk-islamistiska AK-partiet har länge anklagats för korruption av oppositionen, inte minst under sommarens protester på Taksim-torget i Istanbul. "Där AK-partiet finns, där finns korruption", skanderade demonstranterna då. Protesterna var de kraftfullaste mot Erdogan sedan han kom till makten 2002.

Erdogan anklagar ondskefulla utländska krafter för att lägga ut fällor i landet i syfte att skada "Turkiets enhet och integritet".

Krisen uppfattas som resultatet av en växande klyfta mellan Erdogan och den i USA bosatte inflytelserike imamen Fethullah Gülen.

Mer läsning

Annons