Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halv miljard kan sparas in

Landstingshuset i Härnösand kan bjudas ut till salu

Landstingets ekonomiska kris blir bara djupare och djupare. Senast pekade prognosen efter fyra månader på 180 miljoner i underskott i år inom den egentliga sjukvården.

En åtgärdsplan har utlovats men hittills inte presenterats officiellt.

I ett internt dokument från socialdemokraterna och vänsterpartiet står det nu klart att målen sätts betydligt högre än att bara hålla näsan över vattenytan 2008.

Förslaget är att sjösätta ett omfattande projekt som ska pågå i flera års tid och minska kostnaderna på nivån en halv miljard och mer än så.

Ett exempel på långsiktiga åtgärder är standardisering av vården, så att behandlingar enkelt kan jämföras mellan sjukhusen samt införsel av incitament för samarbete mellan sjukhusen. I praktiken ska det löna sig att ge vård och göra det snabbt i stället för att skyffla i väg patienterna till någon annan.

Bland åtgärder på kortare sikt föreslås bland annat större vårdavdelningar, rakare besked till patienterna och någon form av morot för personal som håller budget.

Konkret väcks även frågan att göra sig av landstingets kanslibyggnad i Härnösand. Socialdemokraterna och vänstern vill utreda en flytt av kansliet till sjukhusets lokaler i Härnösand och samtidigt pröva om det finns en marknad för kansliets gamla lokaler.

Det sägs inte klart ut. Men försäljning är naturligtvis ett alternativ för fastigheten som ligger i högattraktivt läge mellan E4 och Nattviken.

Vilka delar av förslaget som förs fram offentligt återstår att se. En första vink kommer i dag, tisdag, på ett extra möte med landstingsstyrelsens arbetsutskott.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14