Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halv miljard i lån till bilindustri

Annons

Statliga Almis årliga utlåning fördubblades nästan från 2008 till 2009. Förra året lånade bolaget ut 1,7 miljarder kronor, medan årets utlåning uppgår till 3,2 miljarder.

Lånen från Almi löper över flera år. Totalt disponerar bolaget 5,5 miljarder kronor för utlåning, efter det tillskott på två miljarder man fick för ett år sedan.

Utan det hade pengarna inte räckt, säger Almis kommunikationsdirektör Lars Mårdbrant till TT.

Inget företag har nekats lån för att Almi saknat pengar. Men det betyder inte att alla som sökt lån har beviljats det.

Vi gör en bedömning av om företaget har en framtida potential. Vi ser om det finns möjlighet att nå lönsamhet. Om inte, blir det avslag, säger Lars Mårdbrant.

Av årets utlåning har 500 miljoner kronor gått till små och medelstora företag inom fordonsindustrin. 65 av dessa miljoner gick till företag i Västra Götaland.

Almis uppdrag är att hjälpa små och medelstora företag med finansiering och rådgivning. Bolaget fick två miljarder extra av regeringen i december 2008 för att motverka följderna av finanskrisen.