Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsoreformen klarade första hindret

Det förslag till ny amerikansk sjukförsäkringsreform som president Barack Obama lagt så mycket av sin prestige bakom klarade sent på söndagskvällen amerikansk tid en första omröstning i senaten.

Reformen fick de nödvändiga 60 röster, 58 demokratiska och 2 oberoende, som behövdes för att föra reformen vidare. Samtliga 40 republikaner röstade emot.

Omröstningen var den första av tre proceduromröstningar som behövs för att avsluta den långa debatten om förslaget. Går de andra två vägen så kan huvudomröstningen om själva förslaget ske på julafton. Representanthuset har redan röstat för en variant av förslaget. De båda versionerna ska sammanjämkas innan den gemensamma versionen skickas till Obama för undertecknande.

Sjukförsäkringsreformen anses vara inte bara Obamas men även landets hittills viktigaste inrikespolitiska omdaning, en hjärtefråga för demokrater under decennier och ett lika viktigt hatobjekt för republikanerna.

Huvudtanken med förslaget är att ge de 30 miljoner amerikaner som i dag saknar sjukförsäkring åtminstone en början till det försäkringsskydd som anses självklart i resten av den industrialiserade världen.

Men under resans gång har förslaget naggats i kanten för att få med motsträviga demokrater. Förslaget om federalt stöd till aborter är nästan helt borta liksom förslaget till en statlig sjukförsäkring.