Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallström-film slåss om Golden Globe

Annons

Lasse Hallströms "Laxfiske i Jemen" kan vinna pris som bästa komedi/musikal på den kommande Golden Globe-galan. Dessutom är filmer med Alicia Vikander och Gustaf Skarsgård med och slåss om priser.

Lasse Hallströms "Laxfiske i Jemen" har kapat åt sig tre nomineringar inför galan nästa månad i Los Angeles. Filmen är nominerad till en Golden Globe i kategorin bästa komedi/musikal. Dessutom är filmens stjärnor Ewan McGregor och Emily Blunt nominerade i skådespelarklasserna.

Det är inte det enda svenska inslaget på den kommande Golden Globe-galan. Den danska filmen "A royal affair" med bland andra Alicia Vikander och norska "Kon-Tiki" med Gustaf Skarsgård i rollistan är nominerade i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

"Lincoln" toppar listan

Flest Golden Globe-nomineringar gick till Steven Spielbergs "Lincoln" som kapade åt sig hela sju vinstchanser, bland annat i klasserna bästa drama, bästa regi och bästa manlige skådespelare i drama (Daniel Day-Lewis). Efter "Lincoln" följde Ben Afflecks "Argo" och Quentin Tarantinos "Django unchained" med fem nomineringar vardera. "Les Misérables", "Du gör mig galen" och "Zero Dark Thirty" tog fyra nomineringar var. I den sistnämnda har för övrigt Fares Fares en biroll.

Bland tv-kategorierna kan nämnas att i dramaklassen står det mellan "Breaking Bad", "Boardwalk Empire", "Downton Abbey", "Homeland" och "The Newsroom".

Näst finaste priset

Golden Globe-galan brukar kallas Hollywoods näst finaste pris, efter Oscarsstatyetterna, och arrangeras av de 90 medlemmarna i de utländska filmjournalisternas förening (HFPA) i filmstaden.

Ibland, men inte alltid, ger Golden Globe-galan en fingervisning om hur statyetterna på Oscarsgalan ska fördelas. Vad som däremot redan är känt är att Jodie Foster tilldelas årets hederspris, Cecil B DeMille Award för sin livsgärning.

Galan äger rum om exakt en månad, den 13 januari med tv-komikerna Tina Fey och Amy Poehler som värdar.

Mer läsning

Annons