Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallonbåtsracet – ny barnbok av Tresjö-illustratör

Erik sitter spänd av förväntan och tittar ut genom flygplansfönstret. Han och familjen är på väg till Thailand. Väl där upptäcker Erik att mycket inte är som hemma. När han en dag träffar Chan som bor på ett barnhem, får Erik inte bara en vän för livet, han blir också fylld av nya intryck.

Barnboken Hallonbåtsracet av Mikael Rosengren och Märta Lindqvist är en kul och spännande sagobok, fylld med inslag av lärande. I slutet av boken finns interaktiva inslag som ger en möjlighet att tillsammans reflektera över vad man har läst och sett, för att främja läsförståelse och inlärningsförmåga.

För illustratören Märta Lindqvist från Trehörningsjö blev skapandet en intressant upplevelse.

– Jag fick ett manus som Mikael skrivit och så gjorde jag några provbilder som Ving och Idus förlag fick se och så valde de mellan några illustratörer.

Ving har nämligen köpt in boken för att kunna sälja vid några av sina Thailändska resemål för att både öka förståelse och för att dra in pengar till barnhemmet Muang Mai dit en del av intäkterna för boken går.

Märta fick foton skickade till sig från barnhemmet Muang Mai för att kunna se miljön.

– Sedan googlade jag Thailand eftersom jag aldrig varit där, jag sökte bilder för att se hur miljön ser ut och för att bygga upp en inre bild av platserna.

– I en sådan här bok ville jag visa både det svenska som vi kan känna igen men ändå ge en bild av hur det ser ut i Thailand.

Boken hyllas redan av förskolepedagoger, bland annat via bokens hemsida och facebooksida. De menar att få böcker har startat så många diskussioner som Hallonbåtsracet.

– Jag har fått höra från förskolepedagoger att barnen som fått höra den blir väldigt engagerade och får tusen frågor då de läser om hur olika barn kan ha det och samtidigt känner igen sig i de thailändska barnen såväl som de svenska barnen som är på resa.

– Det var fantastiskt roligt att göra en sån här bok!

Det är en varm berättelse om vänskap, främmande kulturer och olika sätt att leva. På bara några veckor har boken redan fått in tillräckligt med pengar till 1005 middagar för barnen på barnhemmet.