Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallickar döms för människohandel

Annons

En 28-årig kvinna dömdes i dag till fyra års fängelse för människohandel och grovt koppleri. En medåtalad 31-årig man får samma straff.

Mannen fälls för medhjälp till människohandel och grovt koppleri, och för övergrepp i rättssak. Paret ska ha utnyttjat en 21-årig kvinna för prostitution i Stockholm.

Av de intjänade pengarna ska ungefär en procent ha gått till kvinnan själv.

Lisa Melin, 21-åringens målsägarbiträde, säger att kvinnan är väldigt lättad.

Det har hon varit sedan sista dagen i rätten. Hon var extremt trött de veckorna. Det var en enorm anspänning för henne.

TT: Hur mår hon i dag?

Hon har sin socialsekreterare som är väldigt engagerad i henne och hon har väldigt bra personal i boendet där hon bor. Hon lever ju skyddat. Det är viktigt att andra kvinnor får veta det, för det är många som inte vågar anmäla sådant här.

Paret döms också till tio års utvisning och skadestånd på 115 000 kronor till den utsatta kvinnan.

Stockholms tingsrätt lutar sig tungt mot avlyssnade telefonsamtal, både mellan den dömda kvinnan och den utsatta 21-åringen, men också mellan kvinnan och hennes manlige kumpan. I telefonsamtalen är det tydligt att 21-åringen kränks, men också att hon hotas till livet.

Paret har hävdat att den 21-åriga kvinnan haft alla möjligheter att hoppa av prostitutionsverksamheten och att hon inte varit i deras våld. 21-åringen har förklarat det med att hon inte vågade eftersom hon var rädd för vad som skulle hända både henne och hennes anhöriga i Rumänien. Dessutom har hon tvingats lämna ifrån sig i stort sett alla pengar och har tidvis saknat id-handling.

Den 28-åriga kvinnans försvarare, advokat Patric Lindblom, är missnöjd med domen och säger att den kommer att överklagas.

Man har satt en oerhört stor tilltro till målsägandes egna uppgifter, säger han till TT. Även om man uttryckt sig otrevligt har 21-åringen inte levt under min klients förtryck.

Större delen av de pengar som den dömda kvinnan skickat utomlands har gått till mannens konto. Det rör sig om närmare en halv miljon kronor.

Sex andra prostituerade kvinnor anses inte vara offer för människohandel, men har bland annat fått hjälp med bostäder och sexannonsering.

Tre män döms samtidigt för sexköp och straffas med böter.

Mer läsning

Annons