Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller inte måttet

Vänsterpartiet i Örnsköldsvik ville nog väl när man försökte presentera ett eget budgetalternativ. Men goda ansatser räcker inte alltid.

Svar direkt till: Sans och balans behövs

Gunnar Fors (V) tycks tro att invändningarna enbart begränsar sig till att handla om frågan om sex timmars arbetsdag, men kritiken är betydligt mer omfattande än så. Ta bara det faktum att budgetförslaget bygger på den statsbudget som V lagt i riksdagen. Nej, det är inte seriöst. Eller att V tror att det går att övertaxera Örnsköldsviks kommuninvånare hur som helst (V vill ha kommunalskatt i nivå med Årjängs kommun i Värmland). Nej, det är inte heller seriöst.

Naturligtvis har Vänsterpartiet likväl som de andra partierna fått bra material av tjänstemännen att utgå ifrån. Problemet består i hur partiets företrädare tolkar underlaget. Göran Wåhlstedth (V) försöker exempelvis göra ett stort nummer av att partiet satsar på utsatta grupper. Men i jämförelse med exempelvis Socialdemokraternas satsar Vänsterpartiet mindre på såväl humanistiska nämnden som omsorgsnämnden. S satsar nämligen 16 miljoner och V enbart 11 miljoner i respektive budgetförslag.

Noterbart är även att V anser att det räcker med mellan 7 och 15 miljoner kronor årligen för att införa gratis kollektivtrafik. Om företrädarna hade läst handlingarna till nästa kommunfullmäktigemöte, 16 juni, hade de insett hur verklighetsfrånvänd denna ståndpunkt är. De summor som Vänsterpartiet redovisar räcker knappt ens till att täcka befintliga underskott i verksamheten, som uppstått på grund av bland annat indexökningar. Det är krass matematik.

Sammanfattningsvis håller inte budgetarbetet måttet. Det är nämligen stor skillnad på att lägga fram en ansvarsfull kommunal budget, såsom Alliansen och Socialdemokraterna gjorde, och presentera en politisk önskelista enligt devisen ”allt åt alla”. I varje fall om man vill bli tagen på allvar.

För övrigt (som kuriosa): är historien om den kokta grodan en bra metafor, men en klassisk faktoid och därmed inte sann ...

Tomas Izaias Englund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel