Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå, har ni missat att det går bra för Sverige nu?

– Svensk ekonomi går lika bra som en nyproducerad Tesla, sa finansminister Magdalena Andersson när hon i december presenterade regeringens prognos för de kommande åren. Hon häcklades från borgerligt håll, men siffrorna talar sitt tydliga språk.

Sveriges BNP växte i fjol med 3,4 procent. Det är mer än dubbelt så mycket som Tyskland och avgjort mest i Norden. I år beräknas tillväxten till 2,9 procent, betydligt bättre än våra grannländer, men också bättre än USA och Storbritannien.

Nu växer oron på den globala marknaden. Kina hackar och USA skriver ned sina prognoser. För att fortsätta billiknelsen börjar det bli långt mellan laddstolparna för den svenska Teslan, som dock tuffar på i god och miljövänlig fart.

När firma Reinfeldt-Borg tog över efter valet 2006 låg det finansiella sparandet på plus 110 miljarder kronor. När de lämnade efter åtta år hade överskottet bytts mot ett minus på 65 miljarder kronor. Sista åren lånade de till stora skattesänkningar.

Nu sätter finansministern ribban högt. Underskottet ska reduceras till elva miljarder när mandatperioden är över. Trots att migrationen, integrationen och de ökande sjukskrivningarna kommer att kosta mycket de närmaste åren. Och trots

Det finns andra positiva siffror att rapportera om. Sysselsättningen har ökat med nästan 70 000 personer sedan de rödgröna tog över. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta sedan 2002, vilket bekräftar att det var helt rätt att avskaffa den ineffektiva rabatten på arbetsgivaravgiften för unga.

Det går knackigt för regeringen och sossarna i opinionsmätningarna. Kanske svänger det uppåt när annat än flyktingfrågan kan få lite mer utrymme i debatten. Det blev ingen systemkollaps, och på sikt kan Sverige bli en vinnare på en generös migrationspolitik, hur mycket Jimmie Åkesson än gormar.

Flyktingsituationen har överröstat allt annat i mediebruset. Svartmålarna har fått hålla i penseln och positiva nyheter har inte trängt igenom. Att nio av tio tidningar är borgerliga spelar också roll.

Socialdemokraterna gick till val 2014 med 105 olika vallöften. Efter drygt ett år vid makten har regeringen genomfört eller påbörjat arbetet med att infria 97 av dem.

Här är några viktiga beslut: Lärarna får rejält höjda löner. Bemanningen på äldreboendena förbättras. Fas 3 har börjat avvecklas. På ett år görs större satsningar på bostadsbyggandet än vad Alliansen gjorde på åtta år.

Stupstocken i sjukförsäkringen har avskaffats. A-kassetaket har höjts. 1,3 miljoner pensionärer har fått sänkt skatt. Underhållet av vägar och järnvägar förstärks. 50 000 nya utbildningsplatser kommer till i år. Plus mycket, mycket mer.

Inte illa jobbat av en regering som mest får skäll. Det går faktiskt bra för Sverige nu. Får klassisk socialdemokratisk politik kryddad med lite kreativt tänkande styra några år till kan det bli ännu bättre.