Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där: Martha Ehlin

...35-årige Martha Ehlin från Örnsköldsvik som valts till lyssnarnas sommarvärd i "Sommar i P1".

Annons

Åtta bidrag valdes ut av en jury. Därefter var det upp till Sveriges Radios lyssnare att bestämma vilket av bidragen som skulle väljas till P1 Sommar. Flest röster fick Martha Ehlin från Örnsköldsvik. Hur känns det?

– Det känns fantastiskt och ärofyllt på många sätt, som att jag fått ett förtroende.

Vem är du?

– Jag är född och uppvuxen i Örnsköldsvik. Jag har föräldrar som bor kvar där och besöker Örnsköldsvik två till tre gånger per år. Det är alltid skönt att få komma hem. Jag är lärare i svenska och idrott och en av grundarna i föreningen MOD – Mer organdonation.

Varför tror du att du vann?

– Det kanske var för att alla norrlänningar röstade (skratt). Skämt å sido, jag har en unik historia att berätta på temat livet och döden. Att bli konfronterad med döden som jag blev när jag var 30 år är speciellt.

Vad var det som hände dig?

– Jag fick en cancerdiagnos när jag var 30 år, och fick en cancer som satt så pass dumt till att det inte bara var att operera. Antingen skulle jag sättas in på cellgifter livet ut för att hålla cancern i schack eller så behövde jag göra en femorganstransplantation.

Hur var tiden som sjuk?

– Tiden som sjuk var svår för mig och min familj. Operationen gick bra men därefter avlöste komplikationerna varandra. Beslut om transplantationen var ett svårt beslut att ta som inte låg i mina händer. En annan människa skulle säga ja till något jag behövde. Jag fick alla organ av en och samma donator.

Hur mår du i dag?

– I dag mår jag jättebra. Jag kände att jag för första gången var tillbaka förra sommaren då jag åkte vattenskidor i hamnen med Käglorna där jag varit aktiv tidigare. Jag klarade en vattenstart på en skida direkt, jag blev så glad att jag grät och kände att; nu kan jag göra vad som helst igen.

Den 17 juli sänds Martha Ehlins sommarprat på P1, innan dess väntar en inspelning i studio med producent. Är du nervös?

– Det är många känslor på samma gång. Det är klart att jag känner en viss nervositet.

Den 29 maj presenteras de andra sommarvärdarna.