Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halka och långa köer i jultrafiken

Annons

En av årets trafiktätaste helger närmar sig. Och i år kan det bli mycket trångt på vägarna när svenska folket reser bort för att fira jul eftersom julafton infaller på en torsdag. Räkna med halka och långa köer i jultrafiken i år.

Det kommer att bli koncentrerat dagarna före julafton, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket, till TT. De flesta kanske jobbar på måndag och tisdag och kanske tar ledigt dagen före julafton. Då blir det tufft ut från de större städerna, säger han.

Till exempel bedömer Vägverket att det blir hårt tryck på E 4, E 14, E 22 och väg 70.

Att det blir trångt på vägarna spelar egentligen ingen roll ur en säkerhetsmässig synpunkt. Det är inte under de stora förflyttningarna som de svåra olyckorna brukar inträffa, enligt Claes Tingvall.

Han ger julbilisterna rådet att bland annat vara ute i god tid och att anpassa hastigheten till förutsättningarna.

Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, säger att det är en god idé att ta det lugnt i jultrafiken. I Norrland och troligtvis på de flesta håll i Svealand råder det vinterväglag dagarna kring jul. När det gäller de södra delarna av landet är prognoserna mer osäkra, men oavsett om nederbörden blir regn eller snö lär det bli halt på vägarna, enligt SMHI.

Det finns risk för att det kommer att vara snöigt och slirigt till jul, enligt prognosen just nu. Så det är nog en bra idé att hålla sig uppdaterad och följa vädret om man ska ut och köra i jul, säger hon.