Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halfvarsson och Nilsson tillbaka - Svanebo och Settlin får fortsatt förtroende

Efter förkylningen är Calle Halfvarsson tillbaka. I helgen tävlar han och Marcus Hellner, som även han saknats i laget hittills, i Davos. Åsarnas Emma Wikén kör distans och Ingemarsdotter sprintar.

Det är 12 herrar och 10 damer som är uttagna till kommande helgens tävlingar i Schweiz den 12-13 december. Bland dem är nu äntligen Calle Halfvarsson.

– Calle har fått en period av bra träning, men vi väljer ändå att matcha in honom endast på sprinten. Det är helt enkelt för tufft att starta säsongen med en tung tremil på höjd. Marcus, som hade en lättare förkylning och avstod Lillehammer, hoppas vara ”fit for fight” till lördagens tremil, säger förbundskaptenen Rikard Grip i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

Bäste svensk från herrarnas tävlingar i Lillehammer i helgen, Martin Johansson, får fortsatt förtroende i truppen och kommer att köra distansen i Davos på lördag och Daniel Richardsson får möjlighet att fortsätta tävla i gång kroppen. Även Anders Svanebo, som kom på 34:e plats och var näst bästa svensk i Lillehammers skiathlon, och Hudiksvalls Evelina Settlin, som gjorde bra ifrån sig i Otepää, följer med till Schweiz.

I december förra året var Halfvarsson bäste svensk på fjärde plats i sprinten och detsamma i herrarnas 15 kilometer fritt i Davos och han blev bäste svensk i totalcupen. Men eländet i inledningen på den här säsongen har inte gett de bästa förutsättningarna. Senast under helgen var det osäkert om han skulle kunna starta, men nu ger alltså landslagsledningen klartecken.

Charlotte Kalla kommer att köra både 15 kilometer och sprint och en debutant får chansen i form av Jonna Sundling. Umeååkaren gjorde fina resultat i Idre under den gångna helgen och får därför chansen i Davos.

– Kul att Jonna fått en bra start på säsongen. Förra året stördes mycket av sjukdomar, men hon visade på vårkanten hur duktig hon är. Det ska bli spännande att följa Jonnas utveckling i vinter, inte minst i fristil där hon är både snabb, teknisk och uthållig, säger Grip, som dock väljer en annan matchning av Sofia Henriksson.

Sofia presterade bra resultat i Bruksvallarna och Idre men har inte varit i full träning sedan i oktober.

– Vi har en långsiktig plan för Sofia. Istället för att slussas in i den internationella hetluften redan i Davos väljer vi att låta henne växla upp i den Skandinaviska cupen som avgörs i finska Vuokatti 11-13 december.

Truppen till Davos

Herrar, distans

Simon Andersson, Falun-Borlänge SK

Marcus Hellner, Gellivare Skidallians

Martin Johansson, IFK Mora SK

Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF

Mikael Norberg, Piteå Elit

Anders Svanebo, Stockviks SF

Herrar, sprint

Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK

Johan Edin, IFK Mora SK

Emil Jönsson, IFK Mora SK

Gustav Nordström, Borås SK

Simon Persson, IFK Umeå

Teodor Peterson, IFK Umeå

Damer, distans

Charlotte Kalla, Piteå Elit

Anna Haag, IFK Mora SK

Maria Rydqvist, Älvdalens IF

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF

Jonna Sundling, IFK Umeå

Emma Wikén, Åsarna IK

Damer, sprint

Hanna Falk, Ulricehamns IF

Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK

Charlotte Kalla, Piteå Elit

Stina Nilsson, IFK Mora SK

Jonna Sundling, IFK Umeå

Linn Sömskar, IFK Umeå

Läs också:

Sofia Henrikssons helg i Idre - tog två segrar

Säsongspremiären dröjer - här är Halfvarssons nya plan

Ingen Hellner i VC-premiären