Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halfvarsson fortsatt tvåa på touren

Annons

Sverige jagar Norge i Tour de Ski. Det tänder Petter Northug som lovat att ställa till fanskap för Calle Halfvarsson framöver.

Northug vill hjälpa totalledaren Martin Johnsrud Sundby till seger.

Svenske Calle Halfvarsson hade det tungt i schweiziska Lenzerheide på nyårsdagen och slutade på 25:e plats i masstartloppet som utgjorde den fjärde etappen i herrarnas Tour de Ski.

Jag gick mig stum på andra varvet och fick slita på de två sista, sade Halfvarsson till SVT Sport.

Trots den blygsamma placeringen är Halfvarsson fortsatt totaltvåa, 31 sekunder efter nye ledaren Martin Johnsrud Sundby. Ett spännande utgångsläge inför fredagens jaktstart där Petter Northug lovat att försöka hjälpa sin landsman att utöka ledningen på touren.

Anonymt i toppen

Jag ska vara en sopsäck och ställa till fanskap, sade Northug i en intervju med norska NRK.

Northug startar sex sekunder efter Halfvarsson mitt i en grupp med många intressanta åkare.

Det gäller att inte ha Petter bromsande, sade Halfvarsson om taktiken framöver.

Alexej Poltoranin, Kazakstan, vann masstartloppet med de något mer anonyma åkarna Hannes Dotzler, Tyskland, och Stanislav Volsjentsev, Ryssland, som tvåa och trea.

Svenske Daniel Richardsson var stark i slutet och körde in på femte plats, exakt fyra sekunder efter segraren. Richardsson är 18:e man totalt.

Flera avhopp i damklassen

Kerttu Niskanen, Finland, vann damernas masstartlopp efter att ha spurtat ner norskorna Astrid Jacobsen och Therese Johaug. Svenskan Hanna Erikson gjorde ett bra lopp och slutade på nionde plats. Emma Wikén var i mål som tolva, Sara Lindborg femtonde och Anna Haag sextonde.

Det kändes väldigt bra och på andra varvet började jag tro på topp-tre men att jag skulle vinna var en stor överraskning, sade Niskanen efter sin första pallplats i världscupkarriären.

I sammandraget toppar Astrid Jacobsen inför fredagens jaktstart. Hon har 35 sekunder tillgodo på Ingvild Flugstad Östberg, men Östberg avbryter touren efter den fjärde etappen. Det gör även bästa svenskan Hanna Erikson som låg nia.

Att jag kliver av nu beror på att jag fått ett par fina tävlingar och nu behöver träna inför OS, säger Erikson till SVT Sport.

Erikson är bland annat högaktuell för en plats i stafettlaget.

Mer läsning

Annons