Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haitis viktigaste hamn öppnar

Hamnen i Port-au-Prince kan åter vara i drift på fredag, säger en USA-general. Förra veckans jordbävning skadade och stängde denna den viktigaste hamnen i Haiti.

Vi har sett till den här veckan att den är säker, sade generalen Ken Keen till AFP.

Ett franskt fartyg kunde dock gå in till kaj och lossa sin last i hamnen redan i går, uppgav en AFP-journalist.

När hamnen åter är i bruk kan det extrema trafiktrycket bli lägre på den skadade flygplatsen utanför huvudstaden.

Köbildningen över flygplatsen är stor och försenade leveranser av läkemedel, medicinsk utrustning och livsmedel liksom andra förnödenheter frustrerar hjälparbetarna. Med hamnen igång ökar leveranskapaciteten enormt.

Idealet är att vi kan ta in varor genom hamnen och människor via flygplatsen, sade Keen.

Tills vidare är de amerikanska militära resurserna avgörande för den akuta hjälpen i Haiti, säger utrikesminister Carl Bildt (M) på en pressträff i Stockholm.

När det gäller den långsiktiga återuppbyggnaden ser Bildt framför sig en mycket större FN-operation än den som har varit i landet tidigare.

Där ska vi bidra till och bidra i den. Det är självfallet FN-operationen som kommer att vara den alldeles dominerande. Det är bara den som kan få ordning på det här på sikt, ingenting annat, säger Bildt.

Nu börjar städer utanför huvudstaden få del av de allt bättre samordnade hjälpansträngningarna. En strid ström helikoptrar från Kanada och USA lämnade under onsdagen förnödenheter till den historiska hamnstaden Jacmel, sydväst om Port-au-Prince.

Skalvet dödade 600 människor i Jacmel och dess 60 000 invånare är i dag helt beroende av hjälp utifrån, eftersom stadens infrastruktur är katastrofal, sade hjälparbetare.

Fortfarande kan enstaka människor räddas ur sammanstörtade byggnader. Grannar till en elvaårig flicka drog upp henne ur en ruinhög i Port-au-Prince - åtta dagar efter det stora skalvet, rapporterade sjukvårdsfolk på onsdagen.

Det är ett mirakel, hon har återkommit till livet lite i sänder, sade Dominique Jean från Frankrike. Hennes njurar fungerar och vi ger henne långsamt saltlösning och undan för undan mer fast föda.