Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haiti-hjälp ska samordnas

FN har fått löften om över 1,2 miljarder dollar i bistånd till skalvdrabbade Haiti. Individer, länder, företag och organisationer har lämnat penningbelopp, medan andra har hjälpt till med experter eller förnödenheter, skriver FN-organet för humanitärt bistånd, Ocha, på sin webbplats.

Kanada har bjudit in internationella givare till en konferens i Montreal på måndag. USA:s utrikesminister Hillary Clinton är en av dem som aviserat sitt deltagande.

Syftet med konferensen är att samordna den internationella hjälpen till Haiti och säkerställa att givarna antar en "klar, gemensam vision" om att återuppbygga landet, säger Kanadas utrikesminister Lawrence Cannon.

President Barack Obama har föreslagit sin brasilianske kollega Lula da Silva att USA, Kanada och Brasilien tillsammans ska ta ansvar för att leda räddningsarbetet i Haiti.

Brasilien leder sedan tidigare FN:s Haiti-styrka Minustah, samtidigt som USA de senaste dagarna skeppat över soldater för att bistå efter jordbävningen.