Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hague: Inga EU-sanktioner mot Israel

Annons

"EU-sanktioner" mot Israel för dess bosättningspolitik inte är möjligt, säger Storbritanniens utrikesminister William Hague.

Vid en utfrågning i underhuset säger Hague däremot att han diskuterat med europeiska ministerkolleger om vad som måste göras om Israel förverkligar sina senaste initiativ. Dessa går främst ut på att bygga ytterligare 3 000 bostäder i det strategiskt känsliga E1-området strax öster om Jerusalem.

Jag tror inte att det finns någon entusiasm inom EU beträffande ekonomiska sanktioner mot Israel. Jag tror inte det skulle finnas något samförstånd om detta och det är inte heller vårt sätt att ta oss an saken. I stället fortsätter vi att försöka få båda parter tillbaka till förhandlingarna, säger Hague.

Australien sällade sig i dag till de länder som kallat Israels ambassadör till sitt utrikesdepartement för att protestera mot beslutet att bygga nya bostäder på ockuperad mark.

Australien har länge motsatt sig all bosättningsaktivitet, säger utrikesminister Bob Carr. Sådan aktivitet hotar möjligheten till en tvåstatslösning, utan vilken Israel aldrig kommer att vara säkert.

I går kallade även Sverige, Danmark, Storbritannien och Frankrike till sig Israels ambassadör för att "uttrycka oro" över planerna på 3 000 nya bostäder i östra Jerusalem och på Västbanken.

Palestinierna anklagade i dag Israel för "nya krigsbrott" genom beslutet om bosättningarna.

Egyptiska UD kallade upp israels ambassadör för att framföra en "stark protest" och i ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och FN:s säkerhetsråd skriver palestinierna att Israel agerar "på ett självsvåldigt, fientligt och arrogant sätt" vilket strider mot alla internationella rättsprinciper.

Mer läsning

Annons