Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglunds nära rekordstor order

52 000 000 000 kronor. Så mycket satsar Storbritannien i försvarsprogrammet Fres. Nära halva den summan – 25 miljarder – kan hamna hos BAE Systems Hägglunds.

Annons

– Om vi vinner så är det ett av de största avtalen som slutits för svensk räkning, säger Hägglunds informationschef Ola Thorén.

Britternas jättelika Fresprojekt är en långkörare. Hägglunds var med på ett hörn för ett antal år sedan, men kom bort på grund av att köparen inte var säker på att Hägglunds skulle klara av att leverera fordon vid eventuell vinst.

Men amerikanska Piranha som tog hem en stororder i projektet, men kunde inte fullfölja sitt åtagande.

Hägglunds kom med i andra chansen när man i november förra året gav sig in i budgivningen om 1 300 stridsfordon. Och man gjorde det med beprövade Stridsfordon 90, som redan sålts till ett halvdussin länder.

Under den senare delen av nästa månad – den 26 mars är ett datum som nämns – kommer den brittiska motsvarigheten till FMV, Ministry of Defence (MoD), med sitt beslut.

Då vet man om BAE Systems Hägglunds, där Sverige och England samarbetar, fått ordern som i första läget avser 600 fordon.

Den stora orderns totalvärde ligger på cirka 52 miljarder kronor. Hägglunds, som offererat leverans av chassit från Stridsfordon 90 kommer att ta del knappt halva summan.

Kan det leda till nyanställningar om ni får ordern?

– I första läget kommer vi inte att anställa folk, säger Thorén. Men över tid så kommer det att innebära ett antal nya arbetstillfällen.

Annons