Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund: Titta, här är ett lag som vände motgång till framgång

Tja, ni kan ju herrlagets story om den vinter som varit en enda lång uppförsbacke och allt som kunnat gå fel har gått fel.
Modos damlag har heller inte haft någon lätt resa och deras story den här säsongen är inte helt olika herrlagets.
Med ett undantag: de spelar slutspel och det började fantastiskt.

En av likheterna mellan Modos herr- och damlag den här vintern är att lagens båda kaptener skadade sig svårt. Byron Ritchie missade fyra månader och sliter nu för att matcha sig i form. Erika Grahm bröt foten och går med gips och missar resten av säsongen, inklusive VM i Kamloops, Kanada.

När Erika Grahm lämnade isen på bår 31 januari trodde nog många också att Modos säsong var över. Hon är fixstjärnan, ledaren, lagets mest rutinerade spelare med Johanna Olofsson och tja, kanske den viktigaste kuggen.

Men seriens yngsta lag fortsätter att överraska. Efter jul har man spelat bra mot topplagen, man har vunnit över Linköping och stört Luleå och Djurgården och det var ett stort kliv efter den hösten där Modospelarna uppträdde ängsligt, såg lätta ut och framför allt hade förtvivlat svårt att göra mål (ännu en likhet herrseniorerna).

Men sedan hände något. Tränaren Mikael Nilsson skruvade lite i lagdelarna, man satte ihop nya formationer, man gjorde om power play-uppställningen, man fick upp en högre fart i spelet och lagets bästa och viktigaste back, Johanna Olofsson, fick ta Erika Grahms centerroll.

Sedan vann Modo över AIK i den första SM-kvartsfinalen, man gjorde det rättvist, man vann den så viktiga målvaktsmatchen (Emma Söderberg vs landslagsmålvakten Minatsu Murase) och Nilsson hittade ett tungt slutspelsvapen i kedjan med Celine Tedenby, Johanna Olofsson och tremålsskytten Alice Östensson.

AIK fick verkligen något att fundera över.

Sett till hela säsongen är stora, tunga, spelskickliga AIK favorit till att ta sig till semifinal, och med tanke på att man har returmötet och en eventuell tredje match i hemma i Rittorp är de fortfarande favoriter. Men Modos talangfabrik har verkligen ställt en allvarlig fråga.

Och vinner inte Mododamerna SM-guld den här säsongen kommer de att göra det inom en rätt snar framtid, ett par, tre år, då seriens yngsta lag (medelåldern är just nu på 19 år) också är Sveriges mest talangfulla lag på damsidan. Här finns redan etablerade landslagsspelare, men också JVM-bronsmedaljörer och ungdoms-OS-mästare.

Det här laget kommer att bli fantastiskt bra, men om det redan nu är redo att ta sig till SM-semifinal? Vet inte, men de kommer i alla fall att ställa en allvarlig fråga i Stockholm i helgen.

LÄS/SE MER: Modos landslagsback i ny roll

En sak till: Att se hur Jonatan Bjurö hanterar motgångar är fantastiskt att se. Inga ursäker, inga undanflykter, han bara tar grepp om en tuff verklighet, bryter i hop, kommer igen och jobbar ännu hårdare. Spelare med en sådan inställning kommer att gå långt.

Se klippet här: Modo Channel med Jonatan Bjurö