Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund: Ett bredare lag har lyft Modo

Man kan naturligtvis skriva mycket om Alexander Steen, om Modos fjärde raka seger, om att Ö-vikslaget förmodligen spelar den roligaste hockeyn i elitserien just nu, och det ska jag, men först lite senare i den här texten.

Först måste jag få hylla Modos bredd. Modos problem de senaste säsongerna har varit att man haft spets, men ingen bredd och vid skador har "typiska" fjärdekedjespelare huserat i bytet efter Niklas Sundström & co.

Nu var det också fantastiskt kul att Peter Öberg, Kristian Forsberg och Morten Madsen fick vara delaktiga i Modos segermål, ett mål som gav dem en boost och de såg ut att kunna spela non stop i anfallszon de sista dryga tolv minuterna.

Mot Luleå, det var för övrigt en fantastiskt bra hockeymatch mellan två skickliga lag, visade Modo att man har en bredd och Markus Näslunds lagbygge börjar sätta sig. Jag vet inte om man kan skriva att det var "bra", men det var i alla fall intressant att Modos sämsta enhet var den Susse-ledda kedja som burit det här laget i en evighet. Trots att de har en dålig dag på jobbet så vinner Modo. Det hade inte hänt för tre år sedan, eller ifjol eller för några veckor sedan.

Nu var det tre andra kedjor som ledde laget och det var både viktigt och kul att gnuggarna i fjärdelinen fick bli matchvinnare (Peter Öberg var sist på pucken).

Sedan var också Mattias Ritola (fjärde matchen sedan nyckelbenbrottet) stekhet i de första perioderna och där har Modo ett jättekapital. Ritola drog också med sig Mario Kempe som gjorde sin bästa match i Modotröjan även om han brände ett par jättelägen.

Och så går det naturligtvis inte att undgå att nämna Alexander Steen. Sedan hans inträde har Modo svarat för 14 mål och Steen varit direkt inblandad i nio av dem. Hans spelar med en sådan auktoritet och självförtroende att det smittar av sig och jag gissar att Ladislav Nagy och Marcel Müller tycker att hockeylivet sällan eller aldrig varit så kul som just nu.

Sedan tror jag också att den här debatten som FBK och LHC (läs: Mike Helber) driver inte blivit så högljudd om inte Steen varit så löjligt dominant. Men det är bara vad jag tror, men Steen får rätt många så kallade elitseriestjärnor att se rätt så bleka ut just nu.

Men en spelare gör inget lag och den största anledningen till Modos framgångar (när låg man tvåa i en elitserietabell senast?) är att Modo har fått ordning på försvarsspelet och att man har en målvakt i Bernhard Starkbaum som utstrålar ett sådant lugn.

Markus Näslund har alltså, som det ser ut just nu, lyckats hitta spelare som verkligen tillför något med alla sina olika roller, men jag undrar om inte hans bästa värvning gjordes förra hösten då han skrev ett try out-kontrakt med en okänd finländsk back vid namn Joonas Lehtivuori. Ett drygt år senare har Joonas fortfarande inte gjort ett misstag och kommer vara en nyckelspelare för Modo många säsonger framöver.