Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägglund: Det här är ingen 10 000 kronorsfråga – det är större än så

Det här var säsongen Modo Hockey skulle ta revansch för fjolårets fiasko.
Truppen spetsades och breddades, ny tränare och nya idéer kom in och det blev – sämre.
Nu är vi där igen – kval.
Och det är ingen 10 000 kronorsfråga, det är mycket större än så.

Förra säsongen blev det en relativt enkelt resa för Modo mot Vita Hästen. I år vet vi inte, 13 dagar innan första kvalmatchen, vilket lag som kommer att utmana Modo. När detta skrivs vet jag heller inte om Tingsryd ordnade fram en femte och avgörande match eller om AIK blir Karlskronas motståndare

Hur resan blir i år är omöjligt att svara på, speciellt då vi inte vet motståndet.

Timrå i Västernorrlandsderby vore häftigt, ett "Slaget om Västernorrland 3.0."

Mora vore konstigt med tre utlånade kontrakterade Modoiter i dalalaget.

Leksand med Modos kvalhjälte Perra Johnsson i båset vore konstigt på sitt sätt.

Oskarshamn känns som Vita Hästen 2.0, ett skrällag som gick in i allsvenskan utan SHL-ambitioner den här säsongen.

Ändå, mitt tips är att när pucken släpps i Fjällräven Center söndagen 20 mars heter motståndarna AIK eller Tingsryd. De lagen var de två klart bästa i allsvenskan och av de matcher jag sett i i deras finalserie och allsvenskans slutspelsserie så har just AIK och Tingsryd sett stabilast ut, jämnast, haft både bredd och spets och dessutom varit mest konsekventa i sitt spel sett över hela säsongen.

Därför får Modo möta AIK eller Tingsryd.

Hur det kommer att gå?

Modo är naturligtvis favoriter över en matchserie i bäst av sju men det blir ingen walk in the park.

Många supportrar var nervösa inför Vita Hästen-utmaningen men Modo chefade sig igenom den matchserien och var aldrig hotat. Jag tror som sagt att det inte blir lika enkelt den här gången.

Varför?

Modo har haft svårt att föra matcher den här säsongen och man har varit bäst mot konstruktiva, bra lag.

De Modoiter som var med förra kvalsvängen kan tro att gapet är stort mellan allsvenskans och SHL och att det kommer att gå lätt igen, och därför riskerar man att inte vara tillräckligt ödmjuka inför uppgiften. Där har Andreas Johansson och Fredrik Olausson en stor uppgift framför sig.

Tuomas Tarkki var genomgående bäste Modoit i kvalserien 2011, Linus Ullmark var briljant i kvalet i fjol. Nu gäller det att Modoledningen väljer rätt målvakt och att denne kliver upp stort.

Och en sak till: Modos motståndare har de senaste veckorna spelat matcher i stort sett varannan dag och håller matchtempo, matchrutiner och fokus. Modo kommer inte spela en match på tolv dagar och kan kliva in i en kvalserie rostiga.

Vad som talar för Modo?

Att det är bäst av sju matcher, Modo har en hemmaplansfördel, man var i den här i sitsen i fjol, det här är en ny situation för Modos motståndare.

Och man har på pappret det bästa och bredaste laget. Dessutom har man fått möjlighet att vila och rehabilitera spelare, som Noah Welch och Byron Ritchie.

Men någon enkel resa blir det inte.

LYSSNA: Följ kval- och slutspelscirkusen här