Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund återvald

Annons

Göran Hägglund återvaldes som väntat som Kristdemokraternas partiordförande när rikstinget inledde sitt arbete i dag.

Partiets politik för barn och unga behandlades diskuterades.

Barn- och äldreminister Maria Larsson återvaldes som förste vice ordförande och David Lega, kommunalråd i Göteborg, återvaldes som andre vice ordförande.

Kristdemokraterna hoppas att deras politik för barn och unga, som behandlas på rikstinget, ska få stor uppmärksamhet.

Detta är ett dokument av stor betydelse och vikt. Det kommer att utgöra grunden för vad vi ska driva i den kommande valrörelsen och grunden för hur Sverige ska bli ett bättre land att växa upp i, sade barn- och äldreminister Maria Larsson, när hon inledde debatten om barn- och ungdomsrapporten.

Rapporten innehåller förslag på flera olika områden, till exempel barnomsorg, rättspolitik och skola. Bland de konkreta förslagen finns allt från en familjerådgivningscheck för två besök för alla nyblivna föräldrar, fler gymnastiklektioner i skolan och maxtak för hur stora barngrupperna i förskolan ska vara, till att fler unga som begår brott ska dömas till samhällstjänst och att rätten till två undantag från turordningsreglerna ska gälla alla företag oavsett storlek.

Kristdemokraterna beslöt redan för två år sedan att fokus i deras politik ska ligga på barn och unga.

Hetaste frågan i debatten om barn- och ungdomspolitiken handlade om huruvida elever ska ha rätt att överklaga sina betyg. Kristdemokraterna har hittills velat ge eleverna den rätten, men partistyrelsen vill nu att partiet ändrar sig. Något som fick många att gå upp i talarstolen.

Barn och unga ska i ett rättssamhälle också kunna känna att de får sin rätt prövad, sade Yvonne Andersson från Östergötland.

Men Birgitta Sacrédeus från Dalarna argumenterade emot. Hon uppgav att hon har många lärarkollegor som funderar på att sluta på grund av all administration i skolan.

Ni vill öka på den administrativa bördan vilket kommer att göra att ännu färre vill söka sig till lärarhögskolan, sade hon.

Barn- och äldreminister Maria Larsson pekade på att mycket har hänt sedan partiet beslutade att elever bör har rätt att överklaga betyg, bland annat har en ny skollag införts, liksom möjligheter att rätta till felaktigheter i betygen.

Det är viktigt att vi har tilltro till lärares och elevers förmåga att samarbeta på den här punkten. De har en dialog inför att betygen sätts, sade Larsson.

Mer läsning

Annons