Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagerman belönas av Akademien

Hans Gunnarsson, Maja Hagerman och Lennart Pehrson hör till dem som Svenska Akademien väljer att lyfta fram i årets pris- och stipendieutdelning.

Vetenskapsjournalisten och författaren Maja Hagerman och journalisten och författaren Lennart Pehrson tilldelas Axel Hirschs pris för 2016. Priset, som är på 120 000 kronor, tilldelas författare av "en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete".

Författaren Hans Gunnarsson tilldelas lona Kohrtz stipendium för 2016–2017. Prisbeloppet är 35 000 kronor per år och tilldelas "en förtjänt skönlitterär författare".

Idéhistorikern och litteraturkritikern Isabelle Ståhl tilldelas Anna Stjöstedts resestipendium för 2016. Priset omfattar fri vistelse i Akademiens lägenhet i Berlin under en månad samt ett bidrag på 30 000 kronor.

(TT)