Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade 13 vanvårdade katter i sitt hem – förbjuds att ha fler än två

En Härnösandsbo hade minst 13 vanvårdade okastrerade katter i sitt hem.
Efter en kontroll förbjuder nu länsstyrelsen mannen att ha fler katter än två.

Det var efter en anmälan om missförhållanden som länsstyrelsen i mars gjorde ett besök hos Härnösandsbon. Där konstaterades att mannen hade minst 13 okastrerade katter i sitt hem.

Katterna var mycket skygga vid inspektionen. De hade stora tovor, och en av dem förväxta klor.

Två av katterna hade kraftigt krökta ryggar och kunde inte gå normalt. De rörde sig "vaggande och krypande" framåt. Mannen förklarade att han inte tagit dem till veterinären eftersom de "alltid sett ut så". Han uppgav att katterna inte var från samma kull, men att de kunde vara syskon.

Mannen berättade för länsstyrelsen att några av katterna brukar få ungar varje år och att han då de tre senaste åren avlivat dem när de varit en vecka gamla.

Läs även: Kvinna hade djurförbud – matade katter i nedbajsad källare

Länsstyrelsen konstaterade att mannen bedriver okontrollerad avel. Katterna är okastrerade och ägaren har inte koll på vilka som parar sig med varandra, vilket kan leda till inavel och att katter föds med funktionshinder och sjukdomar.

Att avliva katter i stället för att ge honkatterna preventivmedel är inte acceptabelt, anser länsstyrelsen.

Tillsynsmyndigheten bedömer att mannen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att hålla katter i en djurskyddsmässig miljö.

Länsstyrelsen konstaterar att mannen inte klarar av att ta hand om så många katter. Däremot tror de att han har förutsättningar att ta hand om ett mindre antal djur.

Därför förbjuds Härnösandsbon att ha fler än två katter. Länsstyrelsen kräver också att honkatterna ska vara kastrerade. Dessutom måste mannen se till att katterna får nödvändig pälsvård.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.