Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ha koll på ekonomin inför nyår

Annons

Det är flera saker kring privatekonomin som är bra att ha koll på inför årsskiftet. Se till att rot-arbetet blir klart i tid och vänta med större insättningar i ditt fondspar till efter nyårsafton, är expertens råd.

Sparandet är viktigast att ha koll på, tycker Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank. Skatten på kapitalförsäkringar och investeringssparkonto styrs delvis av innehaven den 1 januari.

Många kanske tänker att de ska tag i saker kring årsskiftet. Då är det bra att man väntar ett par dagar med insättningar, säger Maria Ahrengart.

Om du har betalat i förskott för något som går under rot- eller rut-avdraget måste jobbet vara slutfört senast den 31 januari nästa år. Annars får inte den person du anlitat betalt från Skatteverket, och möjligheten till skattereduktion försvinner.

Tänk också på att betala alla fakturor innan årets slut, annars går du miste om avdrag på kommande deklaration.

Och känner du dig givmild så här inför jul, kom ihåg att gåvor till vissa organisationer delvis får dras av i deklarationen. Som mest sänks skatten med 1 500 kronor. Skatteverket har en lista på vilka mottagare som är godkända. Men för att reglerna ska gälla måste man ge minst 200 kronor vid ett och samma tillfälle.

Mer läsning

Annons