Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

H & M lyfte Stockholmsbörsen

Annons

Kursen i klädjätten H & M rusade med nästan sju procent och drog med sig Stockholmsbörsens OMXS-index, som stängde 0,4 procent upp.

På de ledande Europabörserna var kursutvecklingen blandad. Londonbörsens FTSE-index steg 0,2 procent, Frankfurtbörsens DAX-index föll 0,2 procent och Parisbörsens CAC-index var oförändrat.

Förklaringen till Stockholmsbörsens uppgång var att Hennes & Mauritz på torsdagsmorgonen levererade ett delårsresultat för tredje kvartalet som var klart bättre än väntat. Aktien rusade med 6,7 procent, överlägset mest bland storbolagen. H & M väger dessutom klart tyngst på Stockholmsbörsen.

Ett av börsens mindre bolag stod för det verkliga lyftet. Solenergiföretaget Etrion har fått en order i Chile och kursen steg nästan 75 procent.

Det franska telekombolaget Alcatel steg kraftigt på Parisbörsen efter uppgifter om att en storaffär är på gång med finländska Nokia, som dock föll 0,3 procent på Stockholmsbörsen.

På penning- och räntemarknaderna var förändringarna små. En dollar kostade 6:42 kronor (6:42) och en euro 8:66 kronor (8:67). Tvåårsräntan låg på 1,14 procent (1,15) och tioårsräntan på 2,48 procent (2,47). Siffrorna inom parentes avser slutkurser från föregående handelsdag.

Mer läsning

Annons