Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gynundersökte sövd kvinna utan lov

Annons

En kvinna med misstänkt livmoderhalscancer undersöktes av läkarstudenter på ett sjukhus i Göteborg utan att hon fick veta det, uppger Aftonbladet.

Kvinnan sövdes ner inför undersökningen och sedan fick några studenter gå in i salen och undersöka kvinnans underliv. Studenterna upplevde inte att deras närvaro var förankrad hos patienten.

Kursansvarig överläkare bekräftar det inträffade och säger att han nu tänker ställa den ansvariga läkaren till svars, eftersom patientens godkännande alltid måste inhämtas.

Enligt en källa till Aftonbladet är det vanligt att studenter genomför gynundersökningar utan patientens medgivande. Christian Munthe, professor i praktisk filosofi och expert på medicinsk etik, säger till tidningen att man kan utgå från att fenomenet förekommer på alla universitetssjukhus, som ett resultat av en gammal kultur.