Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieungdomarna berättar om festen som spårade ur– "Vi förstår att polisen stängde ner"

Natten till lördag stängde polisen en gymnasiefest i Bringåsens bygdegård. Nu ger arrangörerna av festen sin version av vad som hände.
– Det förekom inget bråk, det var bara mycket folk, säger en av ungdomarna.

Annons

Polisen stängde stor ungdomsfest – flera minderåriga kraftigt berusade: "Ren misär"

Polisen tonar ner antalet ungdomar vid stökiga festen i Bringåsen: "1 000 personer var nog mera en upplevd mängd"

Polisen beskriver förhållandena vid gymnasiefesten som "ren misär" med fylla, skadegörelse och ambulanser som åkte i skytteltrafik. Men den bilden delas inte av ungdomarna själva.

Festen arrangerades traditionsenligt av samhällsklassernas förstaårselever vid Jämtlands gymnasium Wargentin och riktade sig till samtliga samhällselever på skolan. Arrangörerna hade räknat med ett deltagarantal på runt 150 personer.

När festen startade vid 22-tiden på fredagskvällen var det ganska lite folk i lokalerna på Bringåsens bygdegård. En timme senare var det fullt.

– Vid 23 var det jättemycket folk. Inget bråk bara mycket folk, berättar en av gymnasieeleverna som arrangerade festen.

Den privata festen spårade ur när okänt folk tog sig till platsen i egna bilar och med kollektivtrafik. Det stora flertalet gick dock inte in i festlokalen utan höll sig på parkeringen framför bygdegården.

– Polisen kom hit till festen vid 23.30-tiden och en halvtimme senare stängde de av musiken, tände lyset och skickade hem alla.

Trots att ungdomarna själva inte håller med om polisens beskrivning "ren misär" har de ändå förståelse för att festen avbröts. Och de vittnar om att besusningsgraden bland festdeltagarna var värre än vanligt.

– Vi förstår att polisen stängde ner för det var mer folk här än det borde vara.

Enligt Tommy Nilsson, polisbefäl vid Region Nord, ska det ha befunnit sig närmare 1000 personer på festen. Men det är en siffra som ifrågasätts av de arrangerande gymnasieungdomarna som uppskattar siffran till runt 400.

Även Gunnar Olsson, kassör i Bringåsens bygdegårdsförening och ansvarig för uthyrningen, ifrågasätter polisens bedömning.

– På den tiden det var dans var bygdegården helt full med 300 personer. Jag ha svårt att tro att det var 1000 personer här igår kväll.

Problem med skadegörelse och fylla i samband med ungdomsfester är ingenting nytt. I Bringåsen har man försökt komma till rätta med problemet genom att ändra uthyrningsreglerna för bygdegården.

Numera hyr man bara ut till privatpersoner men det är svårt att kontrollera vem och vilka som slutligen dyker upp vid festtillfället.

– Det är flera år sedan vi slutade hyra ut till gymnasieföreningarna men vi får inte ens fråga privatpersoner vilka som ska komma på festen. I det här fallet stod det klassfest i kontraktet. Vi vill inte förbjuda festerna, vi vill att ungdomarna ska ha fest men på något vis måste vi komma till rätta med problemen. Jag ställer frågan: var ska ungdomarna ta vägen, säger Gunnar Olsson.

På lördagsmorgonen hade ett 20-tal gymnasieungdomar tagit sig till Bringåsens bygdegård för att röja upp. Fyra sönderslagna rutor, två trasiga brandsläckare och en trasig toalettring blev facit efter festen.

– Det är väldigt skitigt på toaletter och golv, berättar en gymnasieelev.

– Vi blir nog kvar här länge för att städa.