Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever gladde Mo Yan

Annons

Det är en både glad och rörd Mo Yan som möter Lidingöeleverna på Hersby gymnasium utanför Stockholm. Borta är den spända och behärskade gestalten från presskonferensen dagen före.

Sittandes i skolbänken längst fram ser den 57-årige Nobelpristagaren nästan själv ut som en skolpojke. Eleverna sjunger en sång hämtad ur filmen "Det röda fältet", baserad på Mo Yans roman. Välartade ungdomar, alla killar för dagen i mörk kavaj, framför sången som de hårt arbetande och plågade kinesiska durrabönderna sjunger i hopp om en god skörd för brännvinet.

Textläsningarna ur Mo Yans böcker görs först på mandarin och sedan på svenska.

Den morgonen hade jag stigit upp tidigt för att samla in gödsel, läser en elev.

När det blir dags för kalligrafi blir gymnasiechefen Tommy Sandebring utskickad i korridoren för att fylla på vatten åt Nobelpristagaren.

Ljummet, befaller Rona Shan Long Shi, lärare i mandarin och regissör av Nobelpristagarbesöket där hon också med den största självklarhet i världen aktiverar dagens huvudperson.

Uppvisning

Till skillnad från eleverna ber Mo Yan att få det vita kalligrafipapperet utan stödlinjer. Ståendes och på fri hand gör han sedan en uppvisning i den kinesiska skrivkonstens högsta skola. Med pensel och bläck kalligraferar han en dikt av den klassiske poeten Li Bai vars dikter alla kinesiska elever får lära sig, berättar Rona Shan Long Shi en timme senare när hon glad och utmattad sjunker ihop på en stol i klassrummet.

Under 21 år har nästan alla Nobelpristagare träffat åttondeklassare i förorten Rinkeby. Dit ska även Mo Yan som först får besöka en högprofilerad gymnasieskola på Lidingö med undervisning i mandarin.

De tjugo mest entusiastiska eleverna finns med i klassrummet i dag.

Min morbror är lärare, den smartaste killen jag känner. Han sade att jag skulle läsa kinesiska och nu har jag fått träffa en Nobelpristagare, säger Olle Lindquist som läst mandarin i två år.

Varm i hjärtat

Efter att ha förhört Lidingöeleverna på kinesiska glosor, överlämnar Mo Yan en present från sin hemstad och tackar för den tveklöst mest rörande upplevelsen han haft sedan han kom till Sverige ett dygn tidigare.

För en luttrad person som jag är det bra att befinna sig bland barn, man blir vänligare, det värmer att se er skriva kalligrafi och konstruera meningar på kinesiska. Min förhoppning är att ni med hjälp av era kunskaper ska kunna hjälpa till att sprida mer svensk poesi i Kina.

Mer läsning

Annons