Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Lindströms penna har stillnat och rösten har tystnat

Annons

ÖA:s före detta medarbetare Gustav Lindström, Bredbyn, har avlidit. Han blev 89 år och sörjes närmast av sin fru Alice och sönerna Lennart och Sven med familjer och en mycket stor vänkrets.

Gustav Lindström var född i den stora Lindströmgården på Backen mitt i Bredbyns samhälle. Han övertog gården redan på 60-talet efter sina föräldrar och var bosatt där livet ut.

Han förvaltade gården och skogen väl. Skogen var ett stort intresse för honom. Han vistades mycket i skogen med avverkning, röjning och rekreation.

Gustav Lindström kom tidigt in på skrivandet. Han började på Nordsverige och visade sådan aktivitet att han värvades till ÖA i slutet av 1960-talet.

Han hade ett enormt kontaktnät och gillade att träffa invånarna i byarna runt om i Anundsjö och förmedlade med glädje och energi både stora och små händelser till redaktionen i Örnsköldsvik.

Hans specialitet var bygdereportage om människor och deras vardag. Under ett stort antal år fick han transportera texter och filmrullar till centralredaktionen med bil och buss.

Gustav Lindström var mycket sportintresserad. I ungdomen utövade han själv backhoppning, skidåkning och fotboll.

Vad få visste var att han även var intresserad av friidrott och tävlade för Vingarna i Örnsköldsvik ett flertal år. Som kuriosa kan nämnas att han även erövrade en DM-medalj i stående höjdhopp.

Under många år var han aktiv i olika föreningar i Anundsjö. Han var även ordförande för Ångermanlands Skidförbund under en kortare period i mitten av 1970-talet.

Något som han däremot fortsatte med väldigt länge var sysslan som speaker vid skidtävlingar och fotbollsmatcher i Anundsjö. Han gillade att tala inför publik och det fortsatte han med. Han var ofta guide i bussar och på andra platser och berättade gärna om kyrkan och Anundsjö.

Under senare år var han berättare på Träffpunkten Sörgården. Vid dessa tillfällen tog han också ofta med sig blockflöjten vilket ytterligare höjde stämningen. Han var också aktiv i manskören och som pensionär aktiv i SPF.

Hembygdsgården i Anundsjö var ett annat stort intresse. Där gjorde en hel del arbetsinsatser och gillade platsen för ren rekreation.

Sven Lindblom