Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gurlesk tema på poesifesitival

Annons

Hur kombinerar man feminitet och sockersöt gullighet med det groteska och våldsamma? När tidskriften 10tal nästa vecka arrangerar Stockholms internationella poesifestival är temat gurlesk.

Gurlesk (som härleds ur orden "girl" och "burlesque") är en feministisk strömning i litteraturen som blandar högt och lågt. Det söta med det aggressiva, det kitschiga med det äckliga. I gurlesken kan man lika gärna hitta drag från den hårdföra Riot Grrl-rörelsen som från den japanska Harajuku-stilen.

Internationella gästspel

Stockholms internationella poesifestival, som inleds den 2 december, har späckat programmet med internationella gästspel. Bland de inbjudna märks den sydkoreanska poeten och doktorn i feministisk poesi Kim Yideum, punkiga Lara Glenum från USA, gothdiktaren Joyelle McSweeney men även svenska namn som Aase Berg, den experimentella och den manlige gurleske posten Johannes Göransson.

Klimax med dans

Festivalens klimax inträffar den 4 december på Södra Teatern med en stor föreställning där de gästande poeterna framför sina alster. Det blir också dans med utgångspunkt från Louise Bourgeois diktning och musik, framförd av bland andra skådespelaren Anna Pettersson och bandet The Bunnyboys.

Mer läsning

Annons