Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnel Bergvalls hjärta klappade för hembygdsrörelsen

En av de verkligt aktiva kulturprofilerna i bygden har lämnat oss. Gunnel i Bye var det artistnamn som omnämndes i spalterna efter att hon deltagit i ett bejublat gästframträdande på någon estrad på något äldreboende eller från en spelmansstämma.

Gunnel var en äkta jamtstårs. Dessutom personifierad till den glada musikstil hon representerade. Trots en svår kronisk reumatism som drabbat henne, och som bidrog till begränsningar i spelfingrars rörlighet, hittade hon alltid tangenterna på sitt pianodragspel och harmonierna parade sig tonrent till hennes sångtexter. En klar och ungdomlig röst, med bra textning, bidrog till en lång rad framträdanden runt om i länet. Alltid positiv och med stor utstrålning i sitt spelsätt blev hon därför en ofta anlitad resurs i nöjessammanhang. Ja, visorna var hennes starka sida och mellan melodisnuttarna kom också en och annan dråplig historia till publikens stora förtjusning. 2009 utgavs 14 låtar på en cd, dock efter påtryckningar.

Gunnels hjärta klappade också för hembygdsrörelsen och hon var under en period ordförande i Hammerdals hembygdsförening. I årsskriften Hammerdalskrönikan, som etablerades år 1948, tillhörde hon under många år dess redaktionskommitté.

Gunnels glada framtoning har satt sin prägel på en hel del spelmansstämmor som den i Tullingsås och framför allt Rafnastämman i Ramsele som hon aldrig missade. Tillsammans med spelmannen Karl Ivar "Tjärnmyrbergarn" Pettersson kände hon sig trygg och riktigt hemma i den glada och spontana musikens värld. På en allsångskväll i Hägra bygdegård hösten 2017, då som publik, blev sista gången jag träffade denna levnadsglada och positiva person.

Gunnel kommer verkligen att saknas av en stor vänkrets.

I dag går tankarna till familjen, närmast maken Bengt som alltid fanns vid hennes sida då det bar i väg till evenemangen.

Vännen Åke Bengtzon i Glamusikalliansen