Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Fredriksson: Två böcker så olika till innehåll – men ändå lika

Någon bättre rubrik för dessa två böcker, som varit en angenäm lektyr en tid, kan jag inte hitta. Läst om och omläst. Dessa ligger till grund för årets första krönika.

Annons

Nyårslöftena har jag för länge sedan lagt åsides men ett vitalt ska jag försöka hålla: ”Var snäll mot dig själv i dag och alla du möter.” (Från boken; Frisk. Lugn, Utvilad, Stark” av Benny Ottosson). Svårt? Tja, men nämnda utgåva pläderar för detta från pärm till pärm.

Åsså nästa;

”Den som är försedd med ett bra huvud och varmt hjärta kan inte räkna med ett alldeles lyckligt liv, men väl ett nyttigt och välsignelsebringande”. (Pärlälven av biskop em Martin Lönnebo).

Uttrycket kan många skriva under på, men innebörden av det ”nyttiga” stämmer till eftertanke. Båda böckerna har djupt skilda innehåll, men mynnar likväl till samma mål, kroppens och själens överlevnad. Boken av Ottoson fick mig på andra tankar om kostintaget. Tilltaget som jag satte i verket, att rensa bort all processad mat från kyl och frys, hann dock stoppas av en klok hustru. Dock har jag satt igång lite grann med rekommendationerna från boken; ”Du kan ta det lite lugnt från början och gå steg för steg”. Den processade maten varnar han för och ger goda råd till ett annat, nyttigare kostintag som har vetenskaplig grund från forskare. Det går inte lägga undan boken, innehållet är nyttig läsning.

Den som läser avsnittet om medicinerna får veta tredje orsaken till död före hjärt-kärl och chanser är medicinerna. Intaget är enormt i vårt land, styrt av fabrikanterna och nedtystade läkare, påstår författaren. Men det finns förvisso helt nödvändiga också.

Nästa bok har hållit mig fången med hull och hår; Martin Lönnebos Pärlälven. Om den har ordats tidigare men får lov att åter komma i dagen. Till grund ligger den vida spridda Frälsarkransen med pärlorna. Här handlar det om den andliga kosten, minst lika nödvändig som den vi stoppar i magen. Det är klokord på alla sidorna. Jag förundrar mig över Lönnebos förmåga att i sin skrivkammare förflytta läsaren till en fjällbäck högt upp i sameland där Pärlälven fysiskt ligger.

Orken i hans kropp sätter sedan en tid tillbaka stopp för dylika utflykter. Likväl beskriver han naturen så man känner sig vara bland samer och renar. Människans underliggande behov av tystnad och inre kontemplation som läsaren upplever tillsammans med Dag Hammarskjöld, Harry Martinsson, Tehrese af Jesusbarnet och en grupp ”vanliga” sökare tillhör den andliga folkliga litteraturens stora verk. Hans språk är gudomligt poetiskt och grundades i hembygden i Storkågeträsk, Skellefteå, där han föddes i ett fattigt, barnrikt hem som ledde till en gagnelig prästgärning och biskopsstolen i Linköping. Visdomsorden i boken är Visshet, sprungna från åren i kyrka och samhälle, bland människor i sorg och lycka.

Du läsar`n, kom ihåg titlarna när du går till bibliotek eller bokhandel, båda rekommenderas.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

gunfred1@hotmail.com

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel