Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Fredriksson: ”Turken” – en sån lurendrejare!

Han slog till på en gång och jag var bara 15. En sån lömsk en som visste att motståndet var ringa när lusten och nyfikenheten tog överhanden. Huvudstupa låg jag vid dikesrenen på en undanskymd väg och mådde tjyvens. Turken visste att så skulle det börja och att jag troligen var ”såld” redan efter första inviten.

Annons

Alltså, det handlar om mitt första bloss på en cigarett av märket Turk. Årtalet 1945, det glömmer jag aldrig och inte heller kvalen av första halsblosset. I svensk tobakshistoria har jag aldrig funnit varför en cigarett kunde få namnet Turk. Men så var det, ciggen var lång och tunn med ett lika långt munstycke som själva cigaretten och kunde köpas styckevis. Gubbarna hörde jag komma in på affärn och köpa några ”lösa” Turk som var den billigaste på tobakshyllan. Tio stycken i en ask för cirka en krona. Skulle det finnas någon som har minnet kvar av Turk, tar jag gärna emot.

Röka tobak är ett bruk som från Indien vi lärde; mången sätter därpå värde, mången blir av lukten sjuk.

Kära gosse, tänk så här: mycket dumt det ändå är båd´ att supa och att röka, jag vill aldrig det försöka. Hellre jag min kassa spar och min hälsa haver kvar”.

Den här minnesversen har mången kämpat med att lära sig redan i småskolan men totalt misslyckats. Liksom jag gjorde. Även om indierna frånsäger sig den här presentationen, så lär historien förtälja att när sjöfararen Kristofer Columbus kom till Västindien 1492 bjöds han på tobak av indianer. För dessa var piprökning en viktig religiös rit.

Rökning är den vanligaste formen av droganvändning. Första gången blir man illamående. Ren nikotin klassas så giftig att den är helt olovlig att hantera. Nikotinet når hjärnan genom rökning inom ca 10 sekunder, vilket den egna erfarenheten bekräftar. Men det varnades aldrig för rökningens skadeverkningar, i stället sågs, cigarettrökning som en både manlig och kvinnlig finess. Att spreta med en cigg mellan pek- och långfingret var mode av högsta klass.

När jag i dag summerar 27 års rökning till dagens rökfria tid efter 45 år förbluffas jag av de tusentals askarna som gått upp i rök och de ca 18000 askarna som sparats efter fimpningen, bugar jag mig i stolthet över beslutet som togs 1972 att fimpa för gott.

Du läsar’n som ännu dras med giftpinnen, rådet jag fick att fimpa var guld värt både för börs och stämband.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel