Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Fredriksson: Juligen!

”Härberget hade ingen ledig säng/ Så fann vi stallet ute på en äng”.
Josef berättar detta i det mästerliga verket; ”Den heliga natten” av Hjalmar Gullberg, förtäljt om en av de största och mest enskilt kända händelserna i världens historia. Eljest hade vi inte haft något julfirande eller förnöjts över den tid på året som är den mörkaste utanför husknuten. Hoppas på lite nyfallen snö till denna helg, då vi kan göra som förr; ”stamp å oss lite snö på dörabäcken” innan vi kliver in. (dörabäcken, dialektalt; dörrposten)

Annons

Varifrån ordet jul härstammar finns liten kunskap om och tycks inte intressera. Numera är det så starkt förknippat med allehanda ting kring helgen så varifrån och när det förekommer i människomun döljs av dukade bord. Det skulle troligen passa som 10 000 kronors fråga i vår tid. Varför vi firar jul, svaret kan finnas inledningsvis i denna julkrönika

Orden från Josef i Gullbergs Heliga natt skapar en ”nära varann känsla”, ordet jul behöver inte någon översättning utan enbart en föreställning av något ovanligt som måste firas. Ett mysterium.

Förresten, det glömda ordet ”medmänniska”. Till jul syns innebörden av detta ord mera än vanligt, vilket gör julen än mera välkommen. Själv stöter jag på komihåget och sänder en peng till julinsamlingen ”För alla flickors rätt till ett värdigt liv”. Om jag haft swish skulle jag ha swishat till 9001223.

Nu är det juligen, sången är av gammal dansk/svensk härkomst som i åratal sjungits kring julgranen. En glädjesång som litet felaktigt påstår att julen skulle vara till ”påska” men som i nästa rad ändrar uppfattning; fastan kommer ju där emellan.

Julen har haft betydelsen som en särskild helg, känslan infann sig på julaftons morgon (inte en dag tidigare) när far kom med granen satte den på träkorset, julgransljusen i särskilt passande metallklämmor, Detta minns jag väl. Jag kan inte erinra mig någon som helst fadäs med de levande stearinljusen. De vaktades noga och släcktes i tid. Sedan på eftermiddagen julevangeliet i kyrkan.

En minnesbild dyker upp som kuriosa i en förarglig hemfärd från julottan för storbonden i byn och döttrarna som kommit hem från stan för att fira julen. Bonden, stolt över sin ystra fåle, bjällrorna hördes vida, risselsläden nyputsad, medarna slipade från rost. Men den förargliga kurvan i 90 grader på hemvägen hade han glömt. Hästen gick inte tygla med den ödesdigra följden att hela ekipaget gick över styr, kantrade och döttrarna hamnade härs och tvärs ut på åkern i djupsnön. Deras utstyrsel i högklackat och höghattat försvann i snöröken medan hästen sprang obekymrat hem till stallporten. Flickorna upplevde en julotta som de aldrig glömde under livstiden.

Jularna har för alla skapat många minnen, hoppas på nya utan fadäser till juligen. En god sådan vederfares dig!

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel