Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Fredrikson: Stanna hjulen innan hjulen stannar oss

Frågan ställs i olika sammanhang, särskilt när vi inte kan finna något svar: hörrni, var är vi egentligen på väg? Spörsmålet för mig är av fundersam karaktär och mynnar till flera frågor, till exempel; religion, konsumtion, vad är meningen med allt, finns det en Gud och vad gör en Gud och hur många gudar har vi?

Annons

Religion betyder relation, konsumtion det vi förbrukar, meningen med livet är den största frågan för mången och i vår värld finns många religioner, att bestämma sig vilken man ska ansluta sig till är världsvid, vår hjärna med biljontals celler får svårt att tipsa: ”Att var och en blir salig på sin egen tro” är mitt och mångens svar på frågan: vart är vi på väg.

I boken med titeln ”Vad gör en Gud” av Bengt Sahlberg, professor emeritus i kulturgeografi finns både upplysande orientering i relationernas värld över olika tiders och länders religioner, men frågan han ställer och är utgåvans titel: VAD GÖR EN GUD blir till sist en roande pamflett. Vi måste ta ställning själva.

Min krets tilltalas av ”måtta med allt”, ”rätta mun efter matsäcken”, inte ösa på för fullt i tid och otid. Det som försiggår på marknaden i dag; masskonsumtion i samarbete med habegäret ger falska löften om, att det är dygder och onaturliga behov som måste tillfredsställas. Detta innebär att hjulen saknar bromsar, de ska snurra snabbare och snabbare; sunda förnuftet borde säga oss, vi ligger i närheten av punktering.

Det hjälper föga om vi drar ner på bensinen eller slutar köpa plastkassar. Kanske gör det nån promille, i stället är det livsstilen som måste ändras. Vi måste inse att läskedrycksflaskorna blir mindre och att mjölken vi dricker får mindre konserverande tillsatser. Den processade maten i diskarna med tillsats av giftet omega 6 för hållbarheten är snabb att ta till, men inte särskilt duglig för hälsan. Hur många barn är det inte i dag som föds upp på processad köttfärs och likaledes processad spagetti? Och det är detta som fabrikanter och handeln blir rika på; överfyllda diskar, när datumet gått ut blir de till sopor som kunden får betala genom höjda priser, så antar jag det är. Om överkonsumtionen blir vår fortsatta livsstil heter vår gud rikedom och vår religion konsumtion.

Du läsar´n; tack för att du läste ända hit; planeten Tellus är vi inte ensamma om, det lär finnas över 7 miljarder med hjärnor som var och en består av biljontals celler, de flesta lär vi själva kunna styra. Jag funderar: ska isbjörnen finna plats för sina tassar i framtiden och ”Vad gör en Gud?”

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel