Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Fredrikson: Aldrig för sent ge hälsan chansen!

De två senaste lästa böckerna (se nedan) har gett inspiration till att fortsätta med den fysiska aktivitet och de kostråd som rekommenderas. Detta har under två månaders tid resulterat i slängda mediciner mot till exempel diabetes och blodfetter och en både fysisk som psykisk balans och levnadsglädje. Detta trodde jag inte! De två boklånen talar om att det aldrig är för sent!

Så till böckerna;

Jag dök på dem i bibliotekshyllorna, nyutgåvan: ”HJÄRT – SMART Orka mer – lev längre” (2019) och Kjell Olof Feldt`s utgåva 2016 om hans alkoholbesvär. Diametralt skilda åt.

Att litteraturen bjuder oss på utgåvor liknande nämnda hjärtbok är en värdefull samhällsinsats. Hjärtforskaren Katarina Steding-Erenborg, knappt 40 år, har redan hunnit med en imponerande forskargärning kring människans viktigaste organ hjärtat. Hon trycker hela tiden på nyttan av fysisk aktivitet där stillasittande jobb och tv-tittande är ett stort hot mot vår hälsa. Från mångåriga studier tar hon fram fakta om nyttan att aktivera kroppen till gagn för hälsan, om vården av hjärtat, dess funktion, sjukdomar och hur man bäst förvaltar denna livsviktiga pump. ”Goda vanor är svåra att skapa, dåliga vanor är svåra att bota”.

På ett enastående trovärdigt språk redovisar hon de analyser som finns från hennes forskning, som går hem direkt. Hon menar att konditionen är en ”färskvara”, och att träning är en annan form inte jämförbar med aktiviteter. Det övertygande sättet att litterärt påvisa fakta imponerar. När det gäller alkoholen ger hon betyget ”både på gott och ont” men mest ont. Kosten behandlas utförligt även om den är svårutforskad beroende på många faktorer, mest på människors olika kostvanor och få folk att ställa upp i en lång tidsutdräkt. Ändå ges betydelsefulla råd om vad vi bör äta och undvika att äta. Aldrig tidigare har kunskapen om hjärtat varit större än i vår tid. Likväl understryker hon, att nära 2 miljoner människor drabbas av hjärt- kärlsjukdomar.

” … skrivbordsjobb och lugna tv-kvällar är ungefär lika slitsamt för hjärtat som en rymdfärd till månen”. Boken får högsta poäng.

Mitt andra boklån blev Kjell Olof Feldts ”Vägen ut – alkoholism och medberoende”. Boken är raka motsatsen till ovanstående om hur man bör handskas med kroppen. Det är modigt av Feldt att gå ut med sina fakta om alkoholens härjningar i sitt liv. Han beskriver ärligt alkoholen som djävulsk.

Feldt söp i många år, eller rättare sagt drack tills han stöp, inte kunde fortsätta drickandet längre. ändå förmådde han ta sig i kragen, utan ork som han var och tillintetgjord till kropp och psyke. Hans medberoende hustru Birgitta von Otter var hans stöd, men hennes medberoende måste sättas ifråga.

Målet var att inte bli en före detta alkoholist utan en måttlig (!) konsument. Han beskriver hur han dämpat begäret men suget efter alkohol kom han inte ifrån. Han orkade med alla samhällsuppdragen och utnämndes till finansminister Men det var före alkoholens livtag på honom.

Feldt var 83 när han skrev boken som har intresserat alla land och rike runt med fortfarande kö i utlåningen.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

gunfred1@hotmail.com

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel