Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Fors (V): Verkligheten behöver en bra skola i Ö-vik

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

”Man måste förhålla sig till verkligheten”, säger Kristoffer Park (S) i en artikel. Och så föreslår han kraftiga nedskärningar inom vuxenutbildningen samtidigt som behoven växer. Något som går emot det S själva skrivit i kommunens budget för 2019:

Vuxenutbildningen, med Svenska för invandrare (SFI) som en stor och viktig del, blir allt viktigare för att alla människor ska få chansen att bygga på sin kompetens och göra sig anställningsbar. Kommunen ska aktivt arbeta för att utveckla vuxenutbildningen i samverkan med gymnasieskolan, högskola, företag och myndigheter.

Läs [+]-artikeln: Vänstern kritisk mot besparingarna inom skolan – Kristoffer Park (S): ”Ren vänsterpopulism”

Det är ren vänsterpopulism de håller på med”, tycker S-ordförande Park om Vänsterpartiets förslag att kommunstyrelsen och fullmäktige ska kompensera de ökade kostnader som drabbat skolan på grund av kommunens dåliga lokalplanering. Kostnader som skulle varit betydligt mindre om kommunen behållit (till exempel Folkets Park) och i tid byggt nya lokaler.

Vi har fått ett uppdrag från kommunfullmäktige, att då försöka flytta fokus och säga att vi har fått för lite, det kan man inte göra”. Det är Parks bevis för denna förfärliga vänsterpopulism.

Men detta är inget ovanligt. Så sent som den 17 december hade kommunstyrelsen ett extra möte om just detta. Då handlade det om bredbandsutbyggnaden, som blivit dyrare än beräknat. Vi har ett mål om ett bredbandsnät i världsklass så fullmäktige beslutade anslå 50 miljoner kronor. Ett bra beslut. Men vi har mål också för skolan: ”Skolan i Örnsköldsvik ska vara likvärdig för alla och vårt mål att tillhöra en av Sveriges bästa skolkommuner 2020 ligger fast”.

I kommunens budget står också detta: ”Vuxenutbildningen, med svenska för invandrare (SFI) som en stor och viktig del, blir allt viktigare för att alla människor ska få chansen att bygga på sin kompetens och göra sig anställningsbar. Kommunen ska aktivt arbeta för att utveckla vuxenutbildningen i samverkan med gymnasieskolan, högskola, företag och myndigheter”.

Vänsterpartiet instämmer med de fackliga organisationerna inom skolan, som skriver detta i sin reservation mot nedskärningsförslaget: ”De höga lokalkostnaderna som redovisas beror till stor del på bristande underhåll över lång tid samt dålig planering avseende verksamheternas lokalbehov. Vi kan inte acceptera nedskärningar på den pedagogiska verksamheten som en följd av detta”.

Vi visade i vårt budgetförslag för kommunen hur vi vill arbeta för att effektivisera och minska kostnader. Vi vill börja med att se över den administrativa överbyggnaden och förbättra samverkan inom kommunen. I Örnsköldsviks tätort kan det vara effektivare att göra insatser i egen regi. Personalens delaktighet är en förutsättning. Och vår utgångspunkt är att ”värna kärnverksamheterna nära elever, boende och vårdbehövande”.

Jag har hört att en del barn fryser och måste ha mer kläder på sig inomhus”, säger Olle Häggström en artikel. Han har kallat till möte om de dåliga skollokalerna i Sidensjö. Ännu en vänsterpopulist? Nej just det, Olle är ju också socialdemokrat.

Vi ser fram emot en debatt inom S.

Gunnar Fors (V), ersättare i KS och KF

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs [+]-artikeln: Hett möte förväntas om skola: "Det handlar om att lyfta bygdens synpunkter"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel