Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gulfstater bildar snabbinsatsstyrka

Annons

De arabiska gulfstaterna har enats om att upprätta en gemensam snabbinsatsstyrka som ska hantera säkerhetsproblem i den oljeexporterande regionen.

Styrkan ska kunna ingripa i situationer som den när jemenitiska rebeller trängde in i Saudiarabien tidigare i år, sade Abd al-Rahman al-Attiyah, generalsekreterare i gulfländernas samarbetsråd. Styrkan ska vara en av pelarna som upprätthåller stabilitet och säkerhet i regionen, sade Al-Attiyah efter ett toppmöte med gulfländernas ledare.

I samarbetet ingår Saudiarabien, Kuwait, Bahrain, Qatar, Förenade arabemiraten och Oman. Gulfstaterna, som är beroende av västländerna för sitt försvar, har spenderat miljarder dollar på att bygga upp sitt militära försvar sedan Iraks invasion av Kuwait 1990.

Redan på sitt toppmöte 2000 slöt ledarna en försvarspakt och diskuterade upprättandet av en snabbinsatsstyrka. Då var tanken att den skulle förläggas till Bahrain, som är bas för USA:s Femte flotta.