Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guinea-ledare skyldiga till massaker

Massakern på över 150 pro-demokratiska demonstranter i Guinea i slutet på september var ett brott mot mänskligheten, fastslår en FN-rapport som läckt till franska Le Monde.

Rapporten, som enligt tidningen överlämnades till säkerhetsrådet i lördags, slår fast att det fanns en direkt koppling mellan händelserna och landets toppskikt, inklusive juntaledaren Moussa Dadis Camara.

Enligt rapporten anser kommissionen att "det finns tillräckliga belägg för att anta president Moussa Dadis Camara vara direkt brottsligt ansvarig".

Rapporten som beställts av generalsekreterare Ban Ki-Moon uppges beskriva både "systematiska" och "organiserade" mord, våldtäkter och tortyr. Rapporten uppmanar Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att vidta åtgärder mot Camara och flera andra i hans närhet för brott mot mänskligheten.

En rapport med liknande slutsatser kom förra veckan från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Camara är för tillfället i Marocko där han kurerar sig efter ett mordförsök av en soldat.

Överlevande från massakern vittnade bland annat om hur soldater slet kläderna av kvinnliga demonstranter och förde upp vapen i deras underliv.

Enligt rapporten bekräftades 156 människor döda eller försvunna sedan demonstrationsdagen och minst 190 kvinnor och unga flickor ska ha våldtagits eller utsatts för sexuell stympning.