Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide bland könssjukdomar

Man talar inte lika lätt om man drabbats av influensa som om man smittats av klamydia. Könssjukdomar av olika slag är den negativa sidan av sexlivet om man inte sköter sig. Här följer en lathund, sammanställd med hjälp av Lisen Arvidsson, barnmorska på ungdomsmottagningen.

Annons

Kondylom
Kondylom är vårtor i underlivet och förekommer i lite olika typer. Sjukdomen är vanligare än klamydia, men inte lika riskfylld.
Symptom: Kondylom innebär vårtor som syns mer än de känns. De förekommer som vit-rosa eller hudfärgade vårtor kring och i analöppningen. Vissa kan hänga i vårtklasar medan andra är svårupptäckta. Cirka två till tre månader eller längre efter smittotillfället uppkommer vårtorna.
Behandling: Det finns medicin mot kondylom, men det är något som Lisen
Arvidsson avråder: Vid medicinering penslas en stark lösning på vårtorna, som kan skada underlivet vid felbehandling. Annars kan vårtorna frysas eller brännas bort. Vårtor läker dock alltid av sig själv och det är bättre att behandlingen sker försiktigt.
Lisens kommentar: Kondylom upplevs som någon äckligt och tråkig könssjukdom och det är en lång tillfriskningstid.
Herpes (genitalis)
Herpes förekommer som följd av ett virus. Herpes smittar via vätskan i blåsorna som förekommer vid könsorganen. Sjukdomen är mycket vanlig.
Symptom: Herpes är små sår i och intill könsorganen. Små kliande fläckar övergår till vätskefyllda blåsor som lätt brister. Såren kommer ungefär en vecka efter smittotillfället, och läks på ungefär tre veckor. Smittan är återkomlig, och en smittad person kan få återfall på grund av olika orsaker.
Behandling: Det finns inget botmedel som medför att man slipper herpes för all framtid men det finns bromsmediciner.
Lisens kommentar: Får man herpes en gång innebär det att man har det resten av livet. Det medför alltid en oro i och med att det kan komma tillbaka.
Klamydia
Klamydia orsakas av en bakterie och är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna.
Symptom: Klamydia kan visa sig på olika sätt ofta, det vanligaste är att man är symtomfri. Bakterierna kan ha snabb förökning och ge besvär på livmoderhals, livmoder, äggledare och bitestiklar. En klamydiainfektion kan också ge mellanblödningar. Sveda och flytning kan förekomma och besvären uppenbarar sig tre till tjugo dagar efter smittotillfället. Infektionen kan vara vilande i flera år.
Test och behandling: För att testa sig mot klamydia lämnar man ett urinprov, tidigast fem dagar efter smittotillfället. Med antibiotika behandlas sjukdomen under sju till tio dagar.
Kommentar: Obehandlad klamydiainfektion kan leda till sterilitet. Jag vill att alla ska kunna få barn och därför är det viktigt att undvika den här sjukdomen. Värna om möjligheten att bli förälder!
Gonorré
Gonorré orsakas liksom klamydia av en bakterie. Det är en könssjukdom som minskat drastiskt men fortfarande förekommer.
Symptom: Hos killar angrips slemhinnan i urinröret vilket leder till kraftiga flytningar. Hos tjejer är det slemhinnan i livmoderhalsen som angrips och flytningarna kan bli blodiga. Gemensamt är sveda när man kissar. En del får inga besvär, och det kan dröja upp till tjugo dagar innan symptom visar sig.
Test och behandling: Man tar prover från urinrör och livmoderhals. Om odlingen visar förekomst av gonorrébakterier sätts behandling med antibiotika in.
Lisens kommentar: Behandlas inte gonorré kan sterilitet förekomma. Hos killar man inflammation i bitestiklarna och prostatakörteln förekomma. Även fast gonorré minskat med åren förekommer den och man bör akta sig.
HIV / AIDS
HIV är ett virus som bryter ner kroppens immunförsvar och det naturliga försvaret mot infektioner i kroppen. Smittas man av hiv bildas antikroppar efter cirka åtta till tolv veckor efter smittotillfället. En hiv-smittad person är smittad livet ut. När sjukdomen övergår till livshotande, efter ungefär tio år, kallar man det aids. Hiv smittar på olika sätt. Genom sexuellt umgänge, genom kontakt med smittat blod (även orena injektionsintrument) och från hiv-smittad mor till foster.
Symptom: Man kan gå symtomfri i många år. Annars är feber, halsont, huvudvärk och i bland hudutslag symptom som kan relateras till hiv. Efter hand upptäcks ett försvagat immunförsvar.
Test och behandling: Ett blodprov visar om det finns antikroppar mot hiv.
Den behandling som finns botar inte utan kan i bästa fall försena insjuknandet.
Lisens kommentar: Det är en könssjukdom som förändrat människors tänkande och synsätt och förändrat vårt sexuella beteende. Det är en väldigt allvarlig sjukdom.
Skabb och flatlöss
Skabb är ett litet kvalster som borrar sig in i huden. Där förökar de sig och lägger ägg i skabbgångar. Skabb ger kraftig klåda cirka två till tre veckor efter smittotillfälle. Klådan beror på en allergisk reaktion mot skabbdjuren och deras spillning. Genom ett läkarbesök undersöks skabbgångarna och ett receptfritt liniment stryks ut på hela kroppen.
Flatlöss är krabbliknande löss, två-tre millimeter stora. Lusen suger blod och irriterar huden. Förekommer på könsbehåringen, men kan förekomma på andra delar av kroppen där hår finns. Flatlöss smittar inte bara genom sexuellt umgänge, utan även vid normal kroppskontakt. Vid diagnos flatlöss behandlas man med specialschampo eller liniment.
Lisens kommentar: Egentligen kan man inte säga att dessa är enbart könssjukdomar, eftersom de smittar på andra sätt än genom samlag. Det blir en könssjukdom vid sexuell kontakt, men det kan lika gärna smitta i familjen, skolan och så vidare.
Erica lang

UNG

Mer läsning

Annons