Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudmundråskolan har beviljats nya EU-medel genom Erasmus+

Helt nyligen kom fyra lärare från Gudmundråskolan hem efter en dryg veckas utbildning på Island. De fyra var Jeanette Andersson, Cristina Niskanen, Agneta Sjöberg och Carola Viksten som tillsammans med kurskamrater från Spanien, Nederländerna, Tyskland och Ungern, genomfört en kurs i entreprenörskap.

Där varvades kreativa aktiviteter som intervjuer, teater, tävlingar och geocaching med arbete med cv-skrivning och företagsskapande med elever. Kursen heter TES (Teaching Entrepreneurship Skills) och är en Erasmuskurs som söks av skolor i Europa och som betalas med EU-medel. Deltagandet grundar sig i Gudmundråskolans och bildningsnämndens önskan om ökade kunskaper i entreprenör-skap för lärare och elever. Projektpengarna på närmare 200 000 kr kommer att användas till två kurser och en jobbskugg-ning. Kommunen har tidigare anordnat en kurs i entreprenörskap via Umeå universitet på 7,5 hp som ca 20 lärare i Kramfors kommun genomförde. Kursen på Island gav deltagande lärare från Europa övningar som kan genomföras under ett helt läsår för att öka elevernas kreativitet, kommunikation, samarbetsförmåga, motivation och ta- sig -för- anda. Dessutom får lärarna en unik möjlighet att skapa framtida kontakter och samarbetspartners i Europa. Inför resan var det lite mer spännande än vanligt i och med Covid-19 och det var länge osäkert om kursen som bokats vid årsskiftet skulle bli av. När det blev grönt ljus togs ett självtest innan avresa och ett nytt Covid-test genomfördes vid ankomsten till Island. Efter två negativa tester kunde fokus läggas på att inhämta fler entreprenöriella förmågor och skapa nya kontakter i Europa. Förutom innehållsrika skoldagar, så fick gruppen njuta av guidningar i Reykjavik, uppleva vacker, om än bitvis karg natur, bada i den Blå lagunen, se vattenfallet Gullfoss, gejsrar, ridning samt Tingvalla. Många och långa promenader i en lugn och trevlig huvudstad avslutades ofta med varma bad, som Island är så känt för.

Agneta Sjöberg

Näraskribent

Carola Viksten

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel