Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudmundrå församling beskylls för att trycka sönder likkistorna

Gudmundrå församling i Kramfors har använt grävskopor för att slå sönder kistor. Det var visserligen länge sedan. Detta enligt Härnösandsbon Håkan Åman, som arbetat i Gudmundrå församling. Uppgifterna förnekas av Gudmundrå församling.

- Jag minns speciellt en begravning då en liten flicka hade fått hjälp att tillverka en liten såg och en sågbock som hon placerade på sin farfars kista. Först täckte man över med lite jord och senare kom grävskopan och tryckte till kistan, det var makabert, säger Håkan Åman.

Det var många år sedan han var anställd vid Gudmundrå församling. Och han vet inte om det fortfarande händer.

Det var efter Uppdrag gransknings avslöjande från andra delar av landet som Håkan Åman hörde av sig till Allehanda media. Programmet visade hur man med grävskopa dunkade sönder kistan. Detta för att undvika sättningar i ett senare skeende på ytan.

Curt Larsson har i många år varit | kyrkogårdsföreståndare i Gudmundrå församling. Han förnekar att församlingen vare sig förr eller nu skulle använda sig av oetiska metoder.

- Det är riktigt att vi använder en grävare i samband med gravsättningarna. Men vi har aldrig medveten tryckt sönder några kistor.

I tv-programmet finns inga exempel på missförhållanden när det gäller gravsättningen i Härnösands stift. Men biskop Tony Guldbrandzén vill ändå försäkra sig om att inte liknande saker pågår här.

Han har därför vänt sig till alla kyrkoherdar i stiftet med en vädjan om att de ska säkerställa att all gravsättning går till på ett värdigt sätt.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60