Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grusade förväntningar på Wall Street

Kurserna på New York-börserna föll på bred front på tisdagen, bland annat efter det att investerarnas förväntningar på industribolaget 3M och snabbmatskedjan McDonald's grusats.

Dow Jones industriindex sjönk med 1,0 procent till 10 286,0 och Nasdaqs kompositindex sjönk med 0,8 procent till 2 173,0.

McDonald's aktie tillhörde dagens förlorare sedan snabbmatskedjan presenterat oväntat låga försäljningssiffror för november månad samtidigt som konkurrenterna pressar priserna för att försöka ta marknadsandelar. Aktiekursen sjönk med 2,1 procent.

Inte heller industrikonglomeratet 3M:s negativa prognoser när det gäller bokslutet för 2009 och inledningen av 2010 föll i god jord hos investerarna, och aktien tappade 1,0 procent.

Att de två storbolagen underpresterar innebär en stigande oro på börsen över att konsumenternas ryckiga beteende hotar den ekonomiska återhämtningen.

Kurserna, i framför allt råvarubolagen, pressades också av den stärkta dollarn. Dessutom tog investerarnas oro över utvecklingen i Dubai ny fart efter uppgifter om att Dubai World kan få det svårare att betala tillbaka sina skulder än vad som tidigare framkommit.

President Barack Obamas åtgärdspaket för att pressa ner landets tvåsiffriga arbetslöshet hade dock inte någon omedelbar effekt på börskurserna.