Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grundaren av Arnäsleden – Olof G Strömberg – har avlidit

Olof G Strömberg avled den 8 mars 87 år gammal, men först 9 juli äger begravningen rum i Arnäs kyrka.

Han växte upp i Järved, inte långt från Arnäsvall. På sätt och vis sluts cirkeln. Inte bara för att han återvänder till sina barndomstrakter utan också för att det är start och slutmål för den sjumila Arnäsleden som han grundade 1968. Det som en gång var stigar som band ihop byar med sockenkyrkan är idag en etablerad vandringsled i Ö-vik.

Olof G växte upp i en arbetarfamilj med fem syskon och visade tidigt studiebegåvning. Folkskolläraren föreslog fortsatta studier vilket först blev verklighet efter värnplikten. Det var nämligen ingen självklarhet för arbetarbarn att fortsätta till realskolan.

På Wendelsbergs folkhögskola fick han genom nykterhetsrörelsen en chans till vidareutbildning vilken ledde honom fram till ett yrke som socionom och personalkonsulent på I21 i Sollefteå.

Här visade han omgående ett intresse för den nya hembygden där han engagerade sig i släktforskning och lokalhistoria.

Han var en av initiativtagarna till Sollefteå släktforskningssällskap och bidrog bland annat till att kartlägga smedssläkten Mähler och dess tyska anor.

Hans intresse för äldre tiders nedärvda kunskaper fick praktisk tillämpning genom ett projekt att odla och bearbeta lin. Biodling var ytterligare ett kall för mångsysslaren Olof G.

Ett annat gemensamt lokalhistorisk projekt var att skapa ett register över Västernorrlands båtsmän. Forskningen publicerades löpande i Västernorrlänningen, I21:s årsbok, för vilken han var redaktör. Registret mynnade ut i ett krönikespel där han både stod som författare och regissör.

Båtsmansspelet sattes upp 1991-92 med en ensemble av I21-personal. Den dokumenterades på film i likhet med ett par andra iscensatta historieprojekt: Dels en dramatisering av en dåtida sockenstämma i Multrå (1993), och dels en film om nykterhetsrörelsens ritualer (2009) under IOGT-logen 175 Thules möte år 1882. Nykterhetsrörelsen var vid sidan av lokalhistoria det som upptog hans engagemang.

Hur sammanfattar man en person, ett liv? Kanske fångar man essensen bäst med hjälp av uttryckssätt.

Ett återkommande uttryck var att ”ställa upp”, för såväl familj som för allas bästa.

På sätt och vis speglar Olof G sin egen generation, fostrad i folkrörelsernas demokratiska anda, driven av önskan att värna allas lika värde och viljan att bidra till en gemensam sak.

Vi är många som sörjer honom men hoppas samtidigt att hans inställning kan inspirera nya generationer till ideellt arbete.

Kristina, Bo och Per Strömberg