Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grottmannen nr 300

På lördag spelar Lars T Johansson föreställning 300 av monologen "Grottmannen".

– Det är lika roligt att göra "Grottmannen" nu som första gången, det känns som första gången varje gång, säger Lars T Johansson som kan kalla sig skandinavisk mästare på "Grottmannen".

En finländsk skådespelare har det nordiska rekordet. Sixten Lundberg på Svenska Teatern i Helsingfors har spelat 355 föreställningar av Grottmannen, som funnits på teaterns repertoar i tio år.

"Grottmannen" gjorde succé när den uppfördes 1991 i San Fransisco. Upphovsmannen och ståuppartisten Rob Becker tog den sedan till Broadway i New York. Den spelades i över 700 föreställningar och är Broadways mest framgångsrika monolog någonsin.

Ett isländskt teaterförlag skaffade rättigheterna för Norden. Mer än halva Islands befolkning har sett "Grottmannen". Den har spelats och spelas i Norge, Sverige, Finland och Danmark. Framför allt är det Sverige och Finland som spelat riktigt många föreställningar av "Grottmannen". "Grottmannen" går just nu tre versioner bara i Helsingfors, på finska och finlandssvenska.

"Grottmannen" spelas i två svenska versioner. Robert Samuelsson spelar i södra och västra Sverige. Lars T Johansson spelar framför allt i Norrland. Förra veckan åkte han runt i Norrbotten och gjorde "Grottmannen" i städer som Boden, Kiruna och Kalix.

Lars T Johansson spelar "Grottmannen" i en text som översatts av hans egen dotter Louise Johansson.

Den förste som spelade "Grottmannen" i Sverige var Brasse Brännström. Han hade själv översatt texten, som blev lite väl "brassisk", som Lars T Johansson säger.

Ibland kan publiken vara lite avvaktande i början, men det lossnar alltid och de stora skratten kommer när Lars T Johansson har huvudet i en teveapparat. Det är också hans egen idé med huvudet i teveapparaten, ingenting som Rob Becker gjorde i originalet.

Lars T Johansson konstaterar själv att den stora framgången med "Grottmannen" framför allt beror på den träffsäkra texten, men också på att monologen slutar i ett allvar.

– Dessutom ger inte "Grottmannen" några snytingar, säger Lars T Johansson.

Texten skojar självironiskt kring det där med att vara man eller kvinna men aldrig på något av könens bekostnad.

Lars T Johansson gör "Grottmannen" på Babelsberg i Kramfors på onsdag kväll. Han gör "Grottmannen" på Folkan i Örnsköldsvik på fredag kväll. Den 299:e föreställningen gör han på Skönsbergs Folkets Hus. Den 300:e föreställningen gör han på Härnösands Teater på söndag.