Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gröt och pyssel i Gideå

Gideå

När ljusslingor börjar glittra kring husen är det dags för julgröt och pyssel i Gideå Församlingshem. I år hade snön kommit till barnens glädje. De testade den innan de kom in för att äta julgröt, skinksmörgås, blana och så klart lite godis.

Programmet inleddes av en grupp flickor som sjöng under ledning av kantor Karin. Prästen Cecilia hälsade välkommen och bjöd till bords. Där satt redan ett tiotal äldre Gideåbor som fått skjuts från sina byar. Det här är alltid en trevlig kväll över generationsgränserna. Personalen i köket smög omkring och såg till att den framställda maten räcket till åt alla. De fick också själva en liten paus vid matbordet.

En del föräldrar har varit med många gånger och minns när de själva försökte göra pyssel. Nu verkade de som handledare för sina barn. Vivianne Edlund från Trehörningsjö hade som vanligt med sig massor av material och stod bland hundratals små och stor prylar att pynta med. Som alla år var det var pepparkakshusen som lockade mest. De vuxna lät barnen bestämma färg och form på dekorationerna, inget hus blev det andra likt. Några provade också på att binda granriskransar. Det fanns gott om ris, röda band, kulor och glitter.

Trots det intensiva pyntandet hanns det med några julsånger, och när tiden närmade sig avslutning höll Cecilia en liten andakt där alla sjöng med i ”Nu tändas tusen juleljus”.

När kantor Karin började plocka med stolarna och den glitterpyntade granen lyftes in tydde det på att några danslekar skulle få avsluta festandet för den här gången. Ute på bron stod två granristomtar lätt pudrade med nysnö och önskade alla en god kväll.

IngaBritt Rosenqvist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel