Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Groomingmisstänkt man åtalas

Annons

En 43-årig man från Klippan åtalas misstänkt för grooming, att ha förberett sexövergrepp på barn. Men lagen som tillkom ganska nyligen har visat sig vara svår att använda, enligt polisens expert.

Trots att 43-åringen inte begått en aktiv handling för att mötet med en av flickorna skulle bli av, som att köpa en tågbiljett eller boka ett hotellrum, väljer åklagaren Malin Granström att åtala mannen för grooming.

Jag åtalar för att det brottet är så svårt för oss att åtala. För ofta är det för sent - om det går längre är det ett grövre brott man kommit in på, säger Granström till TT. Här har han ändå lyckats övertala flickan att ta sig till en plats, men att han sedan inte hann dit i tid har gjort att det inte blivit något. Sedan får vi se om tingsrätten bedömer att det är kontakt med barn i sexuellt syfte.

Åtalet gäller också utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande av tre unga flickor mellan 2011 och 2013.

Mannen och en av flickorna, som vid tiden för brotten var i 13-årsåldern, ska ha bestämt över telefon och internet att ses på en plats för att ha sex. Båda ska ha begett sig till platsen, och mannens åtgärd "var sådan att den kunde förväntas bidra till att de träffades", enligt åtalet.

Flickan och ytterligare en flicka i 11-årsåldern förmåddes även att utföra sexuella handlingar på sig själva via internet och utsattes för upprepade sexuella ofredanden. En tredje flicka i 13-årsåldern ska ha blivit sexuellt ofredad av mannen vid åtta tillfällen via bland annat internet.

I fjol polisanmäldes 194 fall av kontakt med barn i sexuellt syfte - så kallad grooming - i Sverige. Straffbestämmelsen infördes i svensk lag 2009, och mellan åren 2010-2012 polisanmäldes mellan 149 och 187 fall.

Endast i 21 fall har åtal väckts under samma period och fem brott har lagförts.

Lagstiftningen kom till för att hjälpa polisen att ingripa tidigt.

Men den har visat sig vara svår att använda. För att inte säga omöjlig, med de möjligheter som svensk polis har att använda, säger Jörgen Lindeberg, Rikskriminalpolisens expert på nätsexbrott mot barn, till TT.

Polisen kan ofta påvisa att kontakten med barnet tagits med syftet att begå sexualbrott. Men det är svårare att bevisa att ett avtal om en verklig träff har bestämts och att gärningsmannen ska begå en aktiv handling för att mötet ska bli av.

Då är du så nära ett grövre brott mot barnet att polisen i princip ska stå i hotellrumsdörren och förhindra brottet. Det är oerhört naivt att tro, det funkar inte så.

De flesta av de anmälda fallen skall dock inte betraktas som grooming eftersom ärenden registreras som brottet även fast de inte uppfyller villkoren, uppger Brottsförebyggande rådet (Brå).

För brottet krävs dels att gärningsmannen och barnet har kommit överens om att träffas, dels att gärningsmannen därefter gjort något mer för att mötet faktiskt ska bli av. Enligt Brå anmäls brottet antingen innan dessa två krav uppfyllts eller efter att gärningsmannen redan träffat barnen.

43-åringen misstänks även för barnpornografibrott. Han häktades i april i fjol, men släpptes i juni.

Mer läsning

Annons